Resan till VM är lång men har redan börjat.

I slutet av november är det förmodligen inte många spelare som sitter och funderar på hur stora chanser de har att få spela i VM, men för att nå hela vägen dit gäller det att göra en bra säsong och den har som bekant redan inletts. Idag har VMishockeys Benjamin Lindkvist satt sig ned för att ta en titt på tio spelare i SHL som övertygat under inledningen av säsongen och som skulle kunna vara aktuella för vårens VM-trupp.

Det är dock värt att nämna att det är mycket som ska spela in för att man ska ta sig hela vägen dit, det kryllar av duktiga spelare nere i Schweiz och precis som vanligt hänger en hel del på vad som sker borta i NHL.

Jonathan Pudas (Skellefteå) 

Vi inleder med en spelare som utan tvekan stärkt sina VM-aktier under hösten. Pudas har de senaste åren etablerat sig i Tre Kronor och var med i både OS och VM förra säsongen. Nu har man som bekant en ny förbundskapten vilket skulle kunna förändra läget, men 29-åringen var med i säsongens första turnering och har fortsatt god chans att få avsluta våren med ett mästerskap. Är SHL:s överlägset bästa poänggörare på backsidan.

Philip Holm (Örebro) 

På pappret kan Holm ses som något av en joker men den offensivt skicklige backen har inlett säsongen på ett lysande sätt och bör därför inte räknas ut. Med sina sexton poäng ligger 30-åringen tvåa i den interna poängligan och hittills är han ett av glädjeämnena i Örebro. Har spelat två VM tidigare och var med i OS-truppen förra vintern.

Joel Lassinantti (Luleå)

Kampen om att nå en VM-biljett är alltid svår och det är knappast lättare om man är målvakt. De senaste åren har konkurrensen varit hård på positionen och det finns ingenting som talar för att läget ser annorlunda ut den här gången, även om det naturligtvis gynnar SHL-målvakterna att Adam Reideborn inte är uttagningsbar på grund av sitt val att spela i KHL. I Karjala Tournament fick Lassinantti spela en match och han gjorde det bra, vilket borde stärkt hans aktier inför VM. Var med i VM-truppen redan våren 2016 men den gången blev det inget spel.

Oscar Möller (Skellefteå)

Inför den här säsongen kändes Möller snudd på uträknad i landslagssammanhang, han hade trots allt inte dragit på sig tröjan med de tre kronorna på bröstet sedan 2018. Höstens framfart i Skellefteå har dock förändrat situationen och i säsongens första turnering valde Sam Hallam att plocka ut den rutinerade forwarden. Är ligans just nu bäste målgörare och kan hålla liv i VM-drömmen om den fina formen håller i sig.

Jonathan Dahlén (Timrå)

I min bok är en spelare av Dahléns kaliber självskriven i en VM-trupp men nu är det som bekant inte jag som står vid rodret och bestämmer. Det finns dock en helt del som talar för att 24-åringen faktiskt får åka med till mästerskapet, inte minst det faktum att han stod för två mål i Karjala och har en formkurva som är stigande. Håller i sina bästa stunder riktigt hög klass och har stor del i att Timrå börjat fått upp farten.

Patrik Karlkvist (Oskarshamn)

Här har vi en spelare som gjort en imponerande resa från talang i division 1 till att göra succé i SHL. Förra säsongen fick han dessutom chansen att debutera i Tre Kronor, något han klarade med utan större bekymmer. Har inlett hösten lovande och fick speltid i samtliga matcher under Karjala vilket gör att VM-drömmen lever vidare.

Anton Lander (Timrå) 

Precis som lagkamraten Dahlén är Lander en spelare som borde vara högaktuell för att knipa en biljett till VM, han har rutinenen från spel i både NHL och KHL samtidigt som han var lagkapten i OS förra säsongen. Är en riktigt bra tvåvägsspelare som inlett säsongen bra, men han var inte med i Karjala på grund av en skadekänning. Bör vara snudd på given nästa gång SHL-spelare ska vara med i Tre Kronor.

Theodor Lennström (Färjestad)

Precis som Lander var Lennström inte med i Karjala och precis som Lander har Lennström inlett säsongen väldigt bra. Har bara spelat fjorton matchen men snittar mer än en poäng per match vilket gör honom till en av ligans bästa backar, åtminstone om man bara tittar på statistiken. Har inte varit med så mycket i landslaget men tog plats i förra vinterns OS-trupp och kan i sina bästa stunder vara en kandidat även när det vankas VM om några månader.

Joel Persson (Växjö)

Offensivt skickliga backar är välkomna i alla lag, så även Tre Kronor, och ska Persson beskrivas så är han precis det. En offensivt skicklig back som i sina bästa stunder håller riktigt hög klass. Gjorde en imponerande resa från Hockeyettan till NHL på ett par år och har ett fint spel i sig, men har hittills haft ganska svårt att lyckas i landslaget. Behöver ta chansen om han får den längre fram under säsongen. Spelet i klubblaget Växjö visar att han är tillräckligt bra för att finnas med i diskussionerna.

William Wallinder (Rögle)

Vi avslutar med en riktig joker som med lite flyt skulle kunna vara aktuell för VM. Wallinder är en väldigt lovande spelare som gjorde bra ifrån sig redan förra säsongen och insatserna under hösten visar att utvecklingen går i rätt riktning. Har varit en av Rögles bästa spelare hittills och borde finnas med i Hallams tankar nästa gång han ska ta ut en trupp med spelare från SHL. Vägen till VM är lång men håller den fina formen i sig så är 20-åringen långt ifrån uträknad.

Vilken av de här spelarna ser du helst i VM-truppen? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här