VMishockey’s Benjamin Lindkvist inleder helgen med att ta en extra titt på de fyra nordiska länderna som är med i Hockey-VM.

Danmark 
De grönvita fick en riktig drömstart på VM genom att besegra Tre Kronor i premiären och sedan har det rullat på väldigt bra, så sent som igår vann man mot Belarus (5-2) och hoppet om att nå kvartsfinal lever fortsatt. Något som kändes långt ifrån givet inför mästerskapet.

Spelare som Nicklas Jensen och Markus Lauridsen har gjort väldigt bra ifrån sig under de inledande matcherna, detsamma gäller även Mikkel Bödker men nu är den rutinerade forwarden skadad och den danska offensiven är därmed rejält försvagad. Ska vara väldigt nöjda med hur spelet sett ut hittills men nu står man inför en tuff avslutning där Slovakien och Tjeckien står för motståndet. Risken finns att en slutspelsplats glider danskarna ur händerna, trots många fina insatser.

Norge 
Grannen i väst hade inte så mycket förväntningar på sig inför mästerskapet men har bjudit på en del fina insatser hittills i gruppspelet, inte minst igår då Lettland besegrades med 4-3 efter straffar där Michael Haga lyckades sätta den avgörande pucken. I sin andra match blev det en relativt stabil seger mot Italien och för några dagar stod man för en bra insats mot förhandsfavoriten Kanada, det blev visserligen förlust men man visade ändå på fin kämpaglöd genom att vända 0-2 till 2-2.

Rent poängmässigt ska inte Norge vara nöjda med sin insats hittills, efter gårdagens matcher ligger man sjua i grupp B men spelmässigt har det stundtals sett väldigt bra ut och det kan man bygga vidare på inför de två avslutande matcherna mot USA och Kazakstan.

Finland 
Finland gick in i VM som regerande mästare och hittills har laget lyckats leva upp till den rollen, efter fyra matcher är man fortfarande obesegrade och toppar därmed grupp B. Grannen i öst kommer senast från en planenlig seger mot Italien och borde ha ett gott självförtroende inför kvällens match mot Tyskland – som också imponerat hittills.

Tar vi en titt på truppen så känns flera andra landslag hetare men Finland har en väldigt bra kemi mellan sina spelare och det kan vara minst lika viktigt. Noterbart är att målskyttet hittills varit ett problem, det har bara blivit elva mål vilket gör att man bara är nia i den kategorin. Defensiven har däremot sett mycket bättre ut, inte minst tack vare målvakten Harri Säteri som verkligen övertygat. Med lite mer offensiv spets skulle Finland vara en het kandidat till att gå hela vägen.

Sverige 
Samtidigt som de tre ovanstående länderna stundtals imponerat så har det sett tyngre ut för svensk del. Det blev visserligen seger mot Storbritannien igår men insatsen var långt ifrån imponerande och risken är fortsatt överhängande att Tre Kronor ska missa slutspelet – något som vore ett stort misslyckande.

Kan till viss del “skylla” på att få spelare från NHL valt att tacka ja till VM-spel men det problem har även andra landslag haft. Då kan man mer använda ursäkten att spelare som Carl Klingberg och Nils Lundkvist tvingats lämna mästerskapet på grund av skador, där känns det som man hade en hel del oflyt.

Ska vi hitta något positivt så har Jesper Frödén varit bra sedan han kom in i laget och i gårdagens match stod Mario Kempe för en fin insats. Dessutom har Adam Reideborn stundtals imponerat i målet och jag tycker även att Henrik Tömmernes gjort bra ifrån sig. Det finns dock fortfarande mer att förvänta sig av de spelare som anslutit från NHL. Återstår att se om de kan höja sig i de två kommande matcherna, mot Slovakien och Ryssland.

Vilket nordiskt land tycker du har imponerat mest hittills? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.