Trots en svajig insats är Tre Kronor vidare till kvartsfinal.

Vid de olympiska spelen i Vancouver 2010 avslutade Tre Kronor gruppspelet med en riktigt fin insats mot Finland och idag såg historien ut att upprepa sig, efter en ganska jämn men mållös första period lyckades man ta ledningen en bit in i andra genom Lucas Wallmark som därmed gjorde sitt fjärde mål i turneringen.

Den andra perioden skulle komma att bli en av lagets bästa hittills i OS, de finska spelarna sattes under konstant press och fyra minuter efter Wallmarks mål höll sig Lukas Bengtsson framme och kunde utöka till 2-0. Innan perioden var över skulle även lagkaptenen Anton Lander hinna sätta 3-0 bakom en smått uppgiven Jussi Olinkuora i det finska målet. Noterbart var att samtliga mål i perioden kom i powerplay och ett okoncentrerat Finland såg ut att ha satt sig i en omöjlig sits.

Finsk sisu avgjorde – nu väntar favoriten

Det där med att leda med 3-0 sägs vara det värsta som finns inom hockey och det var något som de svenska spelarna bittert fick erfara i dagens match, i tredje perioden höjde sig Finland ett snäpp och när de fick chansen att spela powerplay var det deras tur att hitta rätt. Lite drygt fem minuter in i tredje perioden reducerade Teemu Hartikainen och med knappt fem minuter kvar att spela kom ytterligare Iiro Pakarinen, även det i spelformen fem mot fyra.

Där och då hade Sverige fortfarande en ledning men ett par minuter senare skulle nyss nämnda Pakarinen ordna en kvittering vilket tvingade fram en förlängning och väl där petade Harri Pesonen in segerpucken bakom Magnus Hellberg. Därmed tar Finland två poäng som gör att laget tar hem gruppsegern men trots det är även Tre Kronor vidare till kvartsfinal, där förhandsfavoriten Kanada står för motståndet.

Noterbart från matchen

Det finns en del intressanta saker att ta med sig från den här matchen, bland annat det faktum att Finland valde att vila sitt förstaval Harri Säteri i målet för att istället ge Jussi Olinkuora chansen mellan stolparna. Under matchens gång tvingades Philip Holm lämna isen på grund av skada men än är det för tidigt att säga om den svenska backen kommer kunna vara med i kvartsfinalen som i nuläget ser ut att spelas på onsdag.

Inför matchen lyfte vi fram Lucas Wallmark och Sakari Manninen som potentiellt avgörande spelare där “den som gör bäst match förmodligen spelar i det vinnande laget” och precis så blev det. Wallmark stod visserligen för ett mål men Sakari Manninen var mer delaktig i spelet och hade ett finger med i två av Finlands mål.

Sverige – Finland: 3-4 (0-0,3-0,0-3,0-1)
1-0, Lucas Wallmark (Tömmernes, Pudas)
2-0, Lukas Bengtsson (Tömmernes, Bromé)
3-0, Anton Lander (Pudas, Klingberg)
3-1, Teemu Hartikainen (Manninen, Vatanen)
3-2, Iiro Pakarinen (Hartikainen, Manninen)
3-3, Iiro Pakarinen (Lehtonen, Hartikainen)
3-4, Harri Pesonen