En av världens mest mytomspunna spelare har somnat in. 

NHL brukar vara bra på att hylla tidigare storspelare som gått ur tiden och nu är det tyvärr dags igen. Den här gången är det kultspelaren Tony Esposito som har somnat in efter en tids cancer. Målvakten är främst förknippad med Chicago och där är stämningen dämpad efter att man fått beskedet om sin tidigare spelares bortgång.

– Det är en sorglig dag för Blackhawks och hela hockeyn. Men med hans underbara familj, låt oss fira ett väl levt liv. Tony Espositos banner kommer att vara en del av United Center för alltid, liksom hans arv som en superstjärna, på och utanför isen, säger Chicagos ägare Rocky Wirtz i ett uttalande till klubbens hemsida.

Stjärnskottet som tog ligan med storm

Att Esposito var något utöver det vanliga syntes tidigt, redan under sin första hela säsong (69/70) i NHL blev han utsedd till ligans främsta målvakt. Samma vinter tog han även emot priset som den bästa rookien och under de kommande åren skulle kanadensaren (som senare även representerade USA) vara en av NHL:s främsta spelare.

Mellan 1969-1984 spelade Esposito i Chicago Blackhawks och under många av dessa år var målvakten en av lagets viktigaste spelare, något som inte minst blev tydligt när hans fina spel tog laget hela vägen till Stanley cup-finalen där Montréal tillslut vann med 4-3 i matcher. Totalt blev det drygt 800 matcher i världens bästa liga innan han, efter sexton år på den högsta nivån, valde att avsluta karriären.

Den profilstarka målvakten rankas än idag som en av Chicagos främsta spelare genom alla tider och 1988 valdes han in i Hockey Hall of Fame. Efter spelarkarriären blev målvakten general manager i Pittsburgh Penguins innan han mellan 1992-98 skulle vara scout för Tampa Bay, något som resulterade i att klubben lyckades rekrytera flera kommande storstjärnor.

Tony Esposito blev 78 år gammal.

FAKTA: Tony Esposito
Född: 23:e april 1943
Nationalitet: Kanada/USA
Position: målvakt
Klubbar: Michigan Tech, Vancouver Canucks, Montréal Canadiens, Houston Apollos, Chicago Black Hawks
Meriter i urval: NHL:s bästa målvakt (69/70,71/72,73/74), NHL:s bästa rookie (69/70)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här