Stjärnorna samlas när en av svensk hockeys största ska hyllas. 

Den 24:e november avled Börje Salming efter att tidigare under året diagnostiserats med nervsjukdomen ALS och sedan dess har kondoleanser strömmat in från alla jordens hörn. Redan tidigare under hösten beslöt sig Brynäs för att anordna en välgörenhetsmatch med syfte att sätta ljus på en sjukdom som tidigare inte fått så mycket uppmärksamhet. En sjukdom som i nuläget är obotlig.

Matchen kommer äga rum i Gävle den 11:e februari där Tre Kronor Legends kommer möta Torontos motsvarighet i hopp om att samla in pengar till Börje Salmings ALS-stiftelse och i dagarna har Tre Kronor presenterat hur man kommer ställa upp.

Stjärnspäckat Tre Kronor

I den svenska truppen finns arton spelare som på ett eller annat vis satt färg på svensk hockey, och flera har en koppling till Börje Salming. Bland dessa finns Willy Lindström som var lagkamrat till Salming i landslaget under 70-talet och som även han spelat i Brynäs. I truppen hittar vi även Nicklas Lidström som är involverad i ALS-stiftelsen och som fick bilda backpar med Börje i Tre Kronor under Canada Cup 1991.

– Vi var backkollegor, jag var 21 och han 40, så han tog hand om mig då. Han guidade mig i spelet. Under åren har vi träffats antingen i USA under säsongerna eller i Sverige under somrarna. Efter min karriär, när jag flyttade hem igen, träffades vi oftare. På olika tillställningar som välgörenhetsmatcher eller Idrottsgalan. Där fick vi mer tid att umgås och då kom vi varandra närmare. Börje var en otroligt varm och omtänksam person. Han var genuin. Han var äkta, säger Lidström till Expressen.

I den svenska truppen, som kommer ledas av Curt Lundmark, finns även stjärnor som Peter Forsberg och Henrik Zetterberg men även Johan Holmqvist och Ove Molin – två spelare med förflutet i landslaget som betytt mycket för Brynäs. Klubben där Salming vann två SM-guld innan flytten till Kanada och Toronto. Även Toronto ställer upp med ett starkt lag där Mats Sundin får en central roll tillsammans med Mikael Renberg och man kommer coachas av en trio där samtliga varit lagkamrater med Salming – Darryl Sittler, Tiger Williams och Inge Hammarström.

Tre Kronor Legends trupp till “Game for Börje”

Målvakter

Viktor Fasth
Johan Holmqvist

Backar

Nicklas Lidström
Tommy Sjödin
Jonathan Ericsson
Dick Tärnström
Tomas Jonsson
Mikael Lindman

Forwards

Peter Forsberg
Henrik Zetterberg
Markus Näslund
Thomas Rundqvist
Anders Carlsson
Ove Molin
Fredrik Bremberg
Mikael Samuelsson
Mats Näslund
Willy Lindström

Toronto Maple Leafs trupp till “Game for Börje”

Målvakter

Mikael Tellqvist
Jonas Gustafsson

Backar

Calle Johansson
Staffan Kronwall
Per Gustafsson
Mark Fraser
Al Lafrate
Todd Gill

Forwards

Mats Sundin
Mikael Renberg
Jonas Höglund
Alexander Steen
Brad May
Rick Vaive
Dave McLlwain
Rickard Wallin
Fredrik Modin
Dan Doust

Game for Börje kommer sändas av TV4 och Cmore lördagen den 11:e februari. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här