Det bjöds på spänning och en stor skräll i dagens första semifinal i U18-VM.

Kanada klev in som stora favoriter i semifinalmötet mot Tjeckien men man fick en tung start på matchen när tjeckiskorna tog ledningen genom Adela Sapovalivova med några minuter kvar av första perioden. Trots ett spelmässigt övertag av Kanada var det även Tjeckien som gjorde matchens andra mål en bit in i andra perioden men när Chloe Primerano reducerade några minuter senare kändes det som att lönnlöven var på väg att ta sig in i matchen.

I början av den tredje perioden skulle Kanada även få in en kvittering och då talade inte mycket för ett pressat Tjeckien som fick spendera mycket tid i egen zon, men på något sätt lyckades man återta ledningen genom Klaudie Slavickova vilket blev starten på en intensiv kanadensisk offensiv. Jakten på en kvittering gjorde att det till stora delar blev spel mot ett mål och det såg ut som att krafterna började ta slut hos de tjeckiska spelarna men man spelade på ett uppoffrande sätt och i slutsekunderna kunde Anezka Cabelova spika slutresultatet till 4-2 i tom bur.

Tjeckien är därmed klara för sin första final i U18-VM någonsin samtidigt som Kanada missar final för första gången sedan 2018. Resultatet får därmed ses som en stor överraskning, inte minst om man tänker på att Tjeckien faktiskt förlorade två av sina tre matcher i gruppspelet.

Kanada – Tjeckien: 2-4 (0-1,1-1,1-2)
0-1 Adela Sapovalivova (Chladova, Plosova)
0-2 Anezka Cabelova (Sapovalivova, Paroubkova)
1-2 Chloe Primerano (Graham)
2-2 Stryker Zablocki (Jackson)
2-3 Klaudie Slavickova (Jurickova)
2-4 Anezka Cabelova
Skott: 47-12 (12-4,15-5,20-3)