Finland befäster sin plats på hockeytronen. 

Det blev förmodligen lite mer dramatiskt än den fanatiska hemmapubliken hade önskat, men när Sakari Manninen satte sitt sjätte mål i turneringen var VM-guldet säkrat och därmed även en historisk dubbel. I och med guldet på hemmaplan blir Finland medlem i en exklusiv klubb för landslag som lyckats ta guld i både VM och OS samma säsong.

– Det här var en rätt unik upplevelse. Vi hade egentligen grepp om guldet under ordinarie speltid, men med ett par missar bjöd vi dem tillbaka. Lyckligtvis höll vårt psyke hela vägen. Tidigare har det inte blivit medalj i ett hemma-VM, nu gick vi hela vägen. Det känns så bra, både med tanke på laget och på fansen, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till Yle.

Höjdpunkter från finalen

En mästerlig coach

Hemma i Sverige diskuteras det väldigt mycket kring hur Johan Garpenlöv lyckats – eller snarare misslyckats – sedan han tillträdde som förbundskapten för några år sedan. Den diskussionen behöver man verkligen inte ha i Finland. Jukka Jalonen tog över som förbundskapten redan 2008 och två säsonger senare lyckades han hjälpa lejonen till ett efterlängtat VM-guld. Redan där var hans plats i historien självskriven.

Efter äventyr i KHL återvände Jalonen till Finland för att ta över juniorlandslaget och där blev det naturligtvis också VM-guld (2016), sedan var han tillbaka i A-landslaget inför säsongen 18/19 som avslutades med ytterligare ett VM-guld. 2020 blev det som bekant inget VM men ett år senare ledde han åter landslaget till final men den gången föll man mot Kanada. Igår tog man revansch och i samma stund säkrade Jalonen sitt tredje VM-guld. Lägg därtill vinterns olympiska guld så är det inget snack om att 59-åringen är en mästerlig coach som förtjänar allt beröm han kan få.

Kvar på hockeytronen

OS-guldet i Peking tog upp Finland som nummer ett i världen och gårdagens seger gör att man befäster sin plats på hockeytronen, nu har man 140 poäng mer än tvåan Kanada som som börjat dra ifrån Ryssland. För svensk del betydde VM ingen förändring på rankingen, man är kvar som femma men avståndet till fyran USA ökade en aning. Den enda större förändringen på rankingen är att Tjeckien, som lyckades ta ett efterlängtat brons, har klättrat förbi Schweiz och numera är sexa. I övrigt kan vi konstatera att Österrikes insatser under VM gör att man tar sig förbi både Kazakstan och Italien, samtidigt som länder som Israel, Ukraina och Kina också klättrar på rankinglistan.

FAKTA: SÅ SER VÄRLDSRANKINGEN UT EFTER VM 
1. Finland – 4130 poäng
2. Kanada – 3990 poäng
3. Ryssland – 3935 poäng
4. USA – 3775 poäng
5. Sverige – 3675 poäng
6. Tjeckien – 3650 poäng
7. Schweiz – 3590 poäng
8. Slovakien – 3590 poäng
9. Tyskland – 3555 poäng
10. Danmark – 3355 poäng

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.