Under måndagskvällen fick Tre Kronor chansen att slipa ytterligare på formen inför Ishockey-VM i Lettland.

För några dagar sedan stod Sverige för en ganska blek insats mot ett disciplinerat Danmark, något som gjorde förbundskaptenen Johan Garpenlöv både besviken och en smula irriterad. Om det gjorde spelarna extra motiverad inför mötet mot Norge är oklart, men man stod för en bra mycket bättre insats än den mot grannen i syd.

Garpenlöv nöjd efter segern

Tre Kronor var bättre på det mesta men det var Norge som tog ledningen genom Tobias Lindström, som är född i Stockholm och som för några år sedan valde att representera Norge – landet han spenderat de åtta senaste säsongerna i. Mycket roligare än så blev det inte för gästerna, några minuter senare kvitterade Jesper Frödén och med två mål i andra perioden kunde Tre Kronor mer eller mindre stänga matchen. Slutresultatet blev, efter ytterligare tre mål i tredje perioden, 2-5 och Sverige kunde fira segern inför de i det närmaste tomma läktarna i Malmö arena. En seger som var ett steg i rätt riktning.

– Jag tycker att vi gör en bra match sett över sextio minuter. Vi visste att vi skulle vara spelförande, vi visste att vi skulle äga spelet med pucken och vi gör det bra idag. Tyckte vi växte i matchen med det spelet, så jag är nöjd, sa förbundskapten Johan Garpenlöv till SVT efter slutsignalen.

Kedjan från Skellefteå visade vägen

En stor anledning till att det blev en relativt säker seger var den välbekanta Skellefteåkedjan med Jesper Frödén, Andreas Wingerli och Jonatan Berggren som verkligen tog för sig. Det gällde inte minst supertalangen Berggren som noterades för två assist och därmed stärkte sina aktier inför de avslutande uttagningarna som ska göras inför VM.

Matchen var ytterligare ett steg närmare avresan till Lettland och man kunde se att konkurrensen bland spelarna har ökat, sedan lägret inleddes i Södertälje har man fått in mer spets och även en hel del mer rutin. Rutin som kan visa sig bli värdefull när Tre Kronor ska göra upp om medaljer lite längre fram i vår.

Norge – Sverige: 2-5 (1-1,0-2,1-2)
1-0, Tobias Lindström (Trettenes)
1-1, Jesper Frödén (Wingerli, Berggren)
1-2, Nils Lundkvist (Berggren)
1-3, Max Friberg
1-4, Oscar Lindberg (Lööv, Pilut)
1-5, Dennis Rasmussen
2-5, Martin Rönnild (Salsten)