Det blev ett dramatiskt avgörande när en ny världsmästare skulle koras.

Nerverna var på helspänn inför den tredje raka VM-finalen mellan Finland och Kanada och läget ändrades inte när gästerna från Nordamerika kunde ta en tidig ledning efter att Finland dragit på sig en utvisning. Kanada skulle gå till pausvila med en viktig ledning, men det skulle visa sig vara en skör sådan.

I andra perioden höjde sig Finland ett snäpp och anförda av Mikael Granlund skulle man väcka liv i gulddrömmen, stjärnan dundrade in först 1-1 och sedan 2-1 innan Joel Armia kunde utöka ledningen till 3-1 innan perioden var över. Plötsligt var guldet bara tjugo minuter bort.

Kanadensisk kämparglöd

I kvartsfinalen mot Sverige visade Kanada att man är ett lag som aldrig ger upp och det visade man prov på även i finalen. Trots underläge med bara ett par minuter kvar gav man sig inte och när Zach Whitecloud reducerade till 3-2 med knappt två minuter kvar av den tredje perioden tändes hoppet till liv på allvar. Den avslutande delen av perioden blev en riktig nervpärs för hemmapubliken som vädrat doften av guld men med mindre än 90 sekunder kvar att spela kom kvitteringen genom Maxime Comtois.

Ett dramatiskt avgörande

Istället för att defilera in i mål fick Finland sikta in sig på en förlängning och väl där böljade spelet, men efter ungefär sex minuters spel fick man chansen att spela powerplay och där skulle Sakari Manninen iklä sig rollen som matchvinnare. Med sitt sjätte mål i mästerskapet sköt forwarden hem VM-guldet, landets första på hemmaplan någonsin, och befäste Finland som hockeylandet nummer ett den här säsongen. Man har som bekant även vunnit OS-guld 21/22, med bland annat Manninen i truppen.

Finland – Kanada: 4-3 (0-1,3-0,0-2,1-0)
0-1, Dylan Cozens (Barzal, Severson)
1-1, Mikael Granlund (Heiskanen, Lehtonen)
2-1, Mikael Granlund (Lehtonen, Hartikainen)
3-1, Joel Armia (Lammikko)
3-2, Zach Whitecloud (Barzal, Anderson)
3-3, Maxime Comtois (Barzal, Batherson)
4-3, Sakari Manninen (Granlund, Heiskanen)