Idag gör vmishockey.se en djupdykning inom den finska VM-historien.
Under sommaren kryllar det inte av höjdpunkter eller händelser när det kommer till ishockey, vilket gör årstiden till ett utmärkt tillfälle att blicka tillbaka på saker som redan har hänt. I förra månaden inledde vi därför en serie där klassiska VM-spelare lyfts fram från olika länder och först ut var den svåra uppgiften att utse tidernas VM-lag i Tjeckien. Den här gången har turen kommit till Finland, ett land med en lång tradition av ishockey som i modern tid haft flertalet stora framgångar – inte minst när det kommer till världsmästerskap. Det finns därmed många spelare att välja bland vilket gör att en del helt enkelt inte får plats i truppen.
Tidernas VM-lag i Finland
Målvakter
Jarmo Myllys
Antal VM: 7 Matcher: 34
Medaljer: 4 – 1 guld & 3 brons
Kommentar: Här i Sverige är Myllys främst förknippad med sina år i Luleå då han var en av Elitseriens största profiler men även på en internationell nivå satte målvakten färg. Inte minst när det blev ett historiskt VM-guld 1995 där Myllys hade en nyckelroll och mellan 1987-2001 blev det sammanlagt hela tio mästerskap med Finland – bland annat tre olympiska spel vilket resulterade i lika många medaljer.
Jussi Olkinuora
Antal VM: 4 Matcher: 18
Medaljer: 2 – 2 guld
Kommentar: Finland har haft en väldigt stor spridning när det kommer till målvakter i världsmästerskap men på senare år har Olkinuora fått chansen vid ett flertalet tillfällen – och med stor framgång. Den rutinerade målvakten har varit med de två senaste gångerna det blivit guld (19,22) och för två år sedan spelade han en stor och viktig roll i framgången.
Pekka Rinne
Antal VM: 4 Matcher: 23
Medaljer: 1 – silver
Kommentar: Sett till meriterna i VM är kanske inte Rinne en av de främsta målvakterna men det handlar mest om att Finland helt enkelt inte hade tillräckligt bra lag när han var med, för ofta spelade stjärnan väldigt bra när han kunde vara med i landslaget. Inte minst 2014 då det blev silver efter att Rinne blivit utsedd till turneringens främsta målvakt, samt den mest värdefulla spelaren.
Backar
Timo Jutila
Antal VM: 8 Matcher/poäng: 63/34
Medaljer: 3 – 1 guld & 2 silver
Kommentar: Här i Sverige är det kanske inte många som minns Jutila men i Finland är backen fortfarande ett aktat namn, inte minst för sina insatser i landslaget. Den största framgången kom när det blev VM-guld 1995 då Jutila stod för fem mål och dessutom var lagkapten. Totalt blev det hela tretton mästerskap med landslaget och efter karriären har han bland annat varit Team Manager för Lejonen i tre olympiska spel och ett flertal världsmästerskap.
Kimmo Timonen
Antal VM: 7 Matcher/poäng: 59/31
Medaljer: 3 – 3 brons
Kommentar: Konkurrensen är hård men Timonen är utan tvekan en av Finlands främsta spelare genom tiderna och han höll alltid en bra klass när han kunde vara med i landslaget. Vid tre tillfällen fick han vara med och spela hem bronsmedaljer i VM och den största framgången – även om slutet blev tungt – var vid OS 2006 då det blev silver efter finalförlusten mot Sverige. Spelade drygt 1100 matcher i NHL och ses fortfarande som en av de stora.
Pekka Marjamäki
Antal VM: 10 Matcher/poäng: 90/21
Medaljer: –
Kommentar: Vi spolar tillbaka bandet till 70-talet då Finland inte direkt hade sina bästa år, men Marjamäki var en av spelarna som ändå höll en bra nivå. Backen var mer eller mindre alltid med när det vankades VM och mellan 1967-79 deltog han i totalt tio världsmästerskap, samt även två olympiska spel. Blev 1975 utsedd till VM:s bästa back och tog även plats i turneringens Allstar team.
Juuso Hietanen
Antal VM: 8 Matcher/poäng: 70/22
Medaljer: 3 – 1 guld & 2 silver
Kommentar: Backveteranen som fortfarande är aktiv har varit en stor del av den moderna ishockeyhistorien i Finland och för två år sedan fick han kröna en lång landslagskarriär med att vinna ett efterlängtat VM-guld. Samma säsong blev det även ett olympiskt guld och med sina sammanlagt elva mästerskap är Hietanen utan tvekan värd en plats i det här laget.
Petteri Nummelin
Antal VM: 15 Matcher/poäng: 104/64
Medaljer: 7 – 1 guld, 4 silver & 2 brons
Kommentar: Här har vi en av de mest givna spelarna i laget. Nummelin gjorde sin VM-debut redan 1995 då det blev VM-guld och var sedan aktiv ända till våren 2019. Under sin långa karriär spelade han fler världsmästerskap än någon annan finsk spelare och han var även med när det blev OS-silver 2006. Blev två gånger utsedd till VM:s bästa back och tog plats i turneringens Allstar team vid hela fem tillfällen (2000,01,06,07,10)
Mikko Lehtonen
Antal VM: 5 Matcher/poäng: 46/29
Medaljer: 2 – 2 guld
Kommentar: Lehtonen har bara varit med i fem VM och det finns andra som deltagit i fler mästerskap men vinner man två VM-guld är man given i det här laget. 30-åringen gjorde sin mästerskapsdebut så sent som 2017 vilket gör bedriften än mer imponerande, sedan dess har det blivit dubbla VM-guld och även ett olympiskt guld för backen som numera spelar i Schweiz.
Janne Niinimaa
Antal VM: 7 Matcher/poäng: 51/20
Medaljer: 2 – 1 guld & 1 brons
Kommentar: Stor och stark back som gjorde sin mästerskapsdebut när det blev ett historiskt VM-guld 1995 och som sedan var med i landslaget ända till våren 2009. Förutom sju världsmästerskap var Niinimaa även med i två olympiska spel och lika många World Cups. Gjorde ett stort avtryck i Edmonton under några år men avslutade karriären i Haparanda och Asplöven.
Hannu Virta
Antal VM: 7 Matcher/poäng: 54/30
Medaljer: 2 – 1 guld & 1 silver
Kommentar: Är inget känt namn i Sverige men hade en väldigt händelserik karriär, inte minst i landslaget där den stora framgången blev VM-guldet 1995. Spelade sammanlagt tio mästerskap och är idag en levande legend i TPS, där han vann fyra finska ligatitlar. Noterbart är att Virta hade en väldigt framgångsrik tid i NHL med Buffalo men efter fyra bra säsonger valde han 1986 att flytta hem till Åbo igen.
Forwards
Teemu Selänne
Antal VM: 5 Matcher/poäng: 43/48
Medaljer: 2 – 1 silver & 1 brons
Kommentar: På forwardssidan är konkurrensen väldigt hård och vi börjar med en spelare som inte lyckades vinna ett VM-guld men som ändå måste vara med i det här laget. Teemu Selänne är utan tvekan en av finsk hockeys största genom tiderna och bidrog alltid med klass när han kunde vara med i VM, vilket blir tydligt när man ser på statistiken. Förutom två medaljer i VM samlade forwarden på sig hela tre olympiska bronsmedaljer samt ett silver, och i NHL blev han vid tre tillfällen ligans skyttekung. Är mest känd för sin tid i just NHL men deltog sammanlagt i fjorton mästerskap (däribland hela sex olympiska spel) mellan 1991-2014.
Niko Kapanen
Antal VM: 10 Matcher/poäng: 85/54
Medaljer: 5 – 1 guld, 2 silver & 2 brons
Kommentar: Precis som Selänne är Kapanen en spelare från den period då finsk hockey blomstrade och det var till stor del tack vare just honom. Kapanen blev kanske ingen stor stjärna i NHL men ställde alltid upp när landslaget behövde honom och mellan 2000-2012 deltog han i nästan varje VM. Den stora framgången kom 2011 när det blev VM-guld och förutom tio VM var Kapanen även med i två olympiska spel.
Sakari Manninen
Antal VM: 4 Matcher/poäng: 37/30
Medaljer: 2 – 2 guld
Kommentar: Framgångar väger tungt i det här sammanhanget och därför går det helt enkelt inte att peta Manninen. Forwarden som fortfarande är aktiv på en hög nivå (den schweiziska ligan) har bara varit med i sammanlagt sex mästerskap men kan skryta med att ha vunnit hela tre guld, däribland dubbla VM-guld 2019 samt 2022. Tog dessutom plats i turneringens Allstar team 2022, samma säsong då det även blev OS-guld och i den turneringen tog han också plats i Allstar team.
Ville Peltonen
Antal VM: 13 Matcher/poäng: 107/81
Medaljer: 8 – 1 guld, 4 silver & 3 brons
Kommentar: Precis som det vore svårt att peta Manninen är det otänkbart att se ett finskt Allstar team utan Peltonen. Forwarden var med i hela tretton världsmästerskap och är än idag den finska spelare som spelat flest VM-matcher och gjort flest poäng. Debuten skedde redan 1994 och han stod året efter för sex mål och elva poäng när det blev ett historiskt guld. Trots att en stor del av karriären spenderades i NHL ställde Peltonen ofta upp och vid sex VM var forwarden lagkapten. Deltog sammanlagt i hela nitton mästerskap där OS 2010 blev det sista. Tog vid tre tillfällen plats i VM:s Allstar team (1995,98,04).
Olli Jokinen
Antal VM: 11 Matcher/poäng: 92/46
Medaljer: 6 – 3 silver & 3 brons
Kommentar: Prata på Olli Jokinen så är det ofta hans tid i NHL som kommer upp, forwarden spelade drygt 1200 matcher i ligan och är idag sedd som en av finsk hockeys största – men man får inte glömma bort insatserna med landslaget. Det blev visserligen aldrig något guld men mellan 1997-2014 deltog han sammanlagt i sexton mästerskap där silvret i Turin 2006 väger tyngst, men det blev även tre silvermedaljer i VM och han ställde ofta upp när landslaget ringde.
Mikko Koivu
Antal VM: 6 Matcher/poäng: 56/46
Medaljer: 5 – 1 guld, 2 silver & 2 brons
Kommentar: Många pratar om storebror Saku som en av tidernas största finska spelare och det är helt riktigt, men även Mikko hade en lång och väldigt lyckad karriär. Inte minst med landslaget, där han lyckades med bedriften att samla ihop fem VM-medaljer på sex mästerskap. Bäst gick det våren 2011 då han som lagkapten stod för åtta poäng när det blev guld i Slovakien. Spelade drygt tusen matcher i NHL, var lagakapten i Minnesota i elva år och avslutade en lång landslagskarriär med att vara lagkapten i World Cup 2016. Är med sina sju mästerskapsmedaljer en av de mest framgångsrika finska spelarna genom tiderna.
Lasse Oksanen
Antal VM: 11 Matcher/poäng: 101/49
Medaljer: –
Kommentar: Nu rullar vi tillbaka bandet till en tid då den finska hockeyn inte direkt stod på sin topp men man hade ändå några riktigt bra spelare. Oksanen gjorde sin mästerskapsdebut i OS 1962 och var sedan med i en mängd mästerskap, bland annat hela elva VM och han var ofta en ledande spelare som fick en framskjuten roll. I fyra VM var forwarden lagkapten och han var som bäst i sitt sista VM (1977) där han stod för nio poäng på tio matcher. Är en levande ikon i Ilves som han spelade med i hela 19 säsonger.
Raimo Helminen
Antal VM: 11 Matcher/poäng: 93/60
Medaljer: 6 – 1 guld, 4 silver & 1 brons
Kommentar: Precis som Oksanen var Helminen med i landslaget under en lång tid men med den skillnaden att han fick vara med och uppleva en hel del framgångar. Vid VM-debuten 1985 hade Finland fortfarande en bit upp till de allra främsta men under karriären skulle Helminen få se landslaget utvecklas, 1994 nådde man final och året efter lyckades man vinna sitt första VM-guld där Helminen stod för åtta poäng. Forwarden deltog i hela nitton mästerskap, däribland imponerande sex olympiska spel och där hans sista mästerskap blev VM våren 2002 innan en lång karriär rundades av med en sista landskamp sex år senare.
Mikael Granlund
Antal VM: 7 Matcher/poäng: 57/54
Medaljer: 3 – 2 guld & 1 silver
Kommentar: Karriären är långt ifrån över men mycket talar för att 32-åringen kommer rankas som en av finsk hockeys största när han beslutar sig för att slänga upp skridskorna på hyllan. Forwarden är en stjärna i NHL men ställer ofta upp i landslaget och var lagkapten vid VM så sent som i våras. Fick sitt stora genombrott när det blev VM-guld som junior 2011 och var elva år senare med och vann sitt andra guld, den gången som en rutinerad stjärna som flögs in från NHL.
Jari Kurri
Antal VM: 4 Matcher/poäng: 32/38
Medaljer: 1 – silver
Kommentar: Med tanke på meriterna i landslaget finns det andra som är värda en plats mer, men det går inte att peta en spelare av Kurris kaliber. Han var en av världens största stjärnor under 80-talet och bidrog alltid med klass till ett landslag som inte var på samma nivå som han själv. Är den finska spelare som har näst bäst poängsnitt genom tiderna och fick 1994 vara med och ta ett historiskt VM-silver innan han fyra år senare avslutade karriären med att ta ett OS-brons. Tog två gånger plats i VM:s Allstar team. Stod för närmare 1400 poäng i NHL och vann Stanley Cup hela fem gånger (1984,85,87,88,90).
Jussi Jokinen
Antal VM: 7 Matcher/poäng: 60/46
Medaljer: 3 – 1 silver & 2 brons
Kommentar: Under 2000-talet var Selänne och Koivu de stora stjärnorna men man får inte glömma bort Jokinen, som under många år var en ledande spelare i landslaget. När det kommer till VM gick det som bäst 2016 då det blev silver men debuten skedde redan elva år tidigare och totalt blev det tre medaljer i världsmästerskap. Övriga meriter är två olympiska medaljer, två finska ligatitlar samt närmare tusen matcher i NHL.
Saku Koivu
Antal VM: 7 Matcher/poäng: 51/56
Medaljer: 4 – 1 guld, 2 silver & 1 brons
Kommentar: Vi rundar av den här laguttagningen med en av finsk hockeys största genom tiderna, en spelare som lyckats övervinna stora motgångar och som idag är en levande ikon i såväl hemlandet som NHL. Efter VM-debuten 1993 kom den första stora framgången när det blev guld två år senare där Koivu stod för tio poäng och både tog plats i turneringens Allstar team samt utsågs till den främsta forwarden. Det blev startskottet på en imponerande karriär där han vid ett flertal tillfällen klev in och bidrog med klass i VM, men även olympiska spel där Koivu samlade ihop imponerande fyra medaljer mellan 1994-2010. Stjärnan spelade hela arton säsonger i NHL och var bland annat lagkapten i klassiska Montréal mellan 1999-09 innan karriären avslutades med fem säsonger som lagkamrat med vännen Teemu Selänne i Anaheim.
Fem bubblare: Juhani Tamminen, Harri Säteri, Mikko Rantanen, Kari Jalonen & Tomi Kallio
Fotnot: Åsikterna i artikeln är skribentens egna, inte VMishockeys.
FLER KLASSISKA LAG: Tidernas VM-lag i Tjeckien