Ikväll väntar Tre Kronors svåraste utmaning hittills i VM. 

Trots att VM inleddes så sent som i fredags är det redan dags för Sveriges tredje match i gruppspelet och efter gårdagens seger mot Österrike kan laget gå in med gott självförtroende i rivalmötet mot Finland. Man gör det dessutom som något av en underdog eftersom kvällens motståndare spelar på hemmaplan och har höga förväntningar på sig att kunna försvara guldet från förra våren.

För svensk del är matchen viktig på det sättet att man möter en rival som man har en lång historia både med och mot, men rent resultatmässigt behöver den inte betyda så mycket. Även om det skulle bli förlust mot Finland har Sverige chansen att vinna gruppen men då krävs seger i mötet mot USA, som inlett turneringen på ett lovande sätt och som möter Tyskland i eftermiddag.

Möjliga förstärkningar på väg?

Den stora snackisen är fortfarande huruvida Tre Kronor ska få förstärkning från Nordamerika, och kanske främst Toronto som nyligen slagits ut ur slutspelet och som har fyra svenskar i truppen. Nattens händelser i slutspelet gör att ytterligare tre spelare är aktuella för VM, det handlar om backduon Mattias Ekholm Philip Broberg samt forwarden Mattias Janmark vars Edmonton förlorade kvartsfinalserien mot Vegas med 2-4 i matcher.

För Janmarks del har det inte blivit något spel med landslaget sedan 2018, men då blev det som bekant VM-guld efter att forwarden gjort stor succé med tio poäng på lika många matcher. I samma turnering var även Ekholm med och den rutinerade backen är har tidigare varit med i hela fem VM samt World Cup 2016 så han är en spelare som ofta ställer upp när landslagsledningen ringer.

Om det blir ytterligare förstärkningar återstår att se men det vi vet är att Tre Kronor skrivit in Fabian Zetterlund i truppen vilket gör att forwarden har chansen att göra VM-debut redan ikväll.

Motståndarkollen

Vanligtvis brukar både USA och Kanada få många av guldtipsen men den här gången är det Finland som räknas som den stora favoriten till att gå hela vägen, vilket till stor del beror på att man spelar på hemmaplan och vann guld förra året. Det beror även på att man lyckats bygga ihop ett på pappret högintressant lag där hårt arbetande spelare från Europa varvas med fina förstärkningar från NHL där fixstjärnan Mikko Rantanen sticker ut lite extra. Den 26-årige forwarden hade en tung dag på jobbet i premiären mot USA men stod för två assist i mötet med Tyskland vilket tyder på att han börjat hitta rätt i kedjan tillsammans med Teemu Hartikainen och Sakari Manninen.

Trots ett redan bra lag på pappret vore det dumt att inte snegla västerut och för finsk del är matchserien mellan Dallas och Seattle extra intressant, blir det vinst för Seattle kan hela fem spelare bli aktuella för VM vilket naturligtvis vore väldigt goda nyheter.

De finska spelarna i Dallas

Backar
Jani Hakanpää – 93 matcher, 18 poäng (7+11), 86 utvisningsminuter
Miro Heiskanen – 91 matcher, 82 poäng (11+71), 38 utvisningsminuter
Esa Lindell – 94 matcher, 26 poäng (8+22), 16 utvisningsminuter
Forwards
Roope Hintz – 85 matcher, 93 poäng (45+48), 38 utvisningsminuter
Joel Kiviranta – 78 matcher, 13 poäng (9+4), 42 utvisningsminuter

Matchen börjar 19:20 och sänds på SVT2 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.