Det finns några spelare som utmärkt sig lite extra under de inledande dagarna av Junior-VM. 

Efter gårdagens seger mot Kanada står det klart att Sverige är klara gruppsegrare men det återstår fortfarande en match innan det är dags för slutspelet. Under morgondagen står rivalen Finland för motståndet och i båda lagen finns det spelare som kom in i mästerskapet med höga förväntningar på sig, vissa har lyckats leva upp till dem medan andra fortfarande väntar på att det ska lossna. Nedan kommer en liten genomgång av fem spelare i JVM som inlett turneringen på ett övertygande sätt.

5 spelare som inlett JVM bra

Sevác Petrovský – Slovakien 

Inför JVM var det relativt låga förväntningar på Petrovsky som något i skymundan gjort bra ifrån sig i OHL men det fanns andra spelare som räknades som Slovakiens nyckelspelare. Trots det har 19-åringen övertygat och efter de tre inledande matcherna toppar forwarden poängligan, mycket tack vare sina fem mål. Slovakien är redan klara för slutspelet och det här ser ut att kunna bli en väldigt bra turnering men då hänger mycket på att Petrovsky fortsätter leverera. Ett bra test kommer imorgon då USA står för motståndet i den avslutande gruppspelsmatchen.

Jimmy Snuggerud – USA

De flesta har snackat upp lagkamraten Cutter Gauthier inför turneringen men i mina ögon är det Snuggerud som imponerat mest under inledningen av gruppspelet. 19-åringen var bra redan förra året, då det blev hela tretton poäng, och ser ut att vara i minst lika god form den här gången. Har noterats för fyra mål på de första tre matcherna och kan mycket väl lämna JVM som en av de främsta målskyttarna.

Theo Lindstein – Sverige

Bara några dagar innan JVM såg det fortfarande ut som att Lindstein skulle få följa hockeyfesten från TV-soffan men i genrepet skadade sig Jakob Norén och plötsligt kallades 18-åringen in i truppen. Det fanns kanske vissa som var tveksamma till om den unge backen hade det som krävdes för att vara med på den här nivån. Svaret? Fem assist på de inledande tre matcherna. Lindstein är därmed delad etta i backarnas assistliga och med sina fem poäng är han även delad etta i Juniorkronornas poängliga. Det finns kanske lite mer att kräva av spelet i egen zon, men i offensiven har Brynäsbacken briljerat.

Macklin Celebrini – Kanada

Förväntningarna har varit skyhöga på supertalangen från Vancouver men hittills har 17-åringen lyckats leverera. Han var visserligen ganska anonym i mötet med Sverige men i övrigt har Celebrini visat att han är en talang av sällan skådat mått och när spelet stämmer finns det inte mycket som kan stoppa spelgeniet som gjort succé i collegeligan den här säsongen. Ska Kanada gå hela vägen gäller det att Celebrini fortsätter att spela på en hög nivå, för det finns några andra brister i laget som behöver kompenseras med offensiv briljans.

Hugo Hävelid – Sverige

Inför JVM fanns det en del frågetecken om målvaktssidan var tillräckligt stark för att Juniorkronorna skulle kunna utmana de främsta nationerna men nu verkar Hävelid ha gett svar på tal. Djurgårdskeepern har inte på något sätt gjort succé i Hockeyallsvenskan under inledningen av säsongen men väl på plats i Scandinavium har 19-åringen visat prov på ett lugnt och stabil spel som förmodligen gjort en del scouter att fundera på varför han inte har blivit draftad.

Bubblare: Maxim Strbak (Slovakien), Frank Nazar (USA), Eduard Sale (Tjeckien), Michael Brandsegg-Nygård (Norge) och Gavin Brindley (USA)

DAGENS MATCHER I JVM

Schweiz – Norge (17:00)
Tyskland – Lettland (19:30)

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.