Hockeysäsongen 21/22 blir en nystart för många svenska spelare i NHL. 

När Seattle Kraken gjorde sin expansionsdraft för ett par nätter sedan stod det klart att både Calle Järnkrok och Adam Larsson lämnar sina respektive klubbar för spel hos nykomlingen och under resten av sommaren ser flertalet andra potentiella OS-spelare också ut att få bekanta sig med nya lagkamrater och supportrar.

Lagkaptenen tackar för sig

En hel del talar för att Seattles första lagkapten blir den rutinerade backen Mark Giordano som varit Calgarys kapten sedan 2013 och han är inte den enda med den rollen som byter klubb. Under natten stod det nämligen klart att Oliver Ekman-Larsson lämnar Arizona Coyotes för spel i Vancouver Canucks. Den kanadensiska klubben plockar även in Connor Garland tillsammans med den svenska backen. Ekman-Larsson draftades som nummer sex 2009 och har sedan 2010 varit given i NHL-laget där han 2018 fick ta över rollen som lagkapten från klubbikonen Shane Doan. Det blev drygt närmare 800 matcher i klubben som han inte lyckades ta hela vägen till en Stanley Cup-seger, bättre har det gått i Tre Kronor där det blivit två VM-guld (2017,18) och 2014 var Ekman-Larsson även med när det blev silver i OS.

Ute i Arizona är en del besvikna över att den svenske kaptenen lämnar, men det finns även många som tycker att 30-åringen sett sina bästa dagar och att det mer eller mindre var nödvändigt att bli av med honom. Inte minst med tanke på att han har haft en väldigt hög lön.

Guldhjältens nystart?

Samtidigt som Ekman-Larsson flyttar till Vancouver går Coytotes knappast lottlösa, de får bland annat ta över Canucks förstaval i draften (nummer nio totalt). Dessutom ansluter inte mindre än tre spelare, med svenske Loui Eriksson i spetsen. 36-åringen packar med sig VM-guld och OS-silver i resväskan men även en hel del dåliga minnen från sin tid i Vancouver, den gångna säsongen blev det bara sju matcher och nu hoppas man att forwarden ska få en välbehövlig nystart.

Flytten till Arizona gör att möjligheten att få se Eriksson i vinterns OS-trupp ökar betydligt, han var som bekant nedtryckt i Vancouvers frysbox men i sitt nya lag borde han få mer speltid och i grunden är det inget snack om att forwarden från Göteborg är en bra spelare som skulle kunna göra nytta i Tre Kronor.

FAKTA: Så gick traden till 
Vancouver får: Oliver Ekman-Larsson, Connor Garland
Arizona får: Loui Eriksson, Antoine Roussel, Jay Beagle, 1:a val i draften 2021, 2:a val i draften 2022, 7:e val i draften 2023

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här