I eftermiddag inleds Damkronornas VM-äventyr. 

Efter ett par veckors uppladdning är det dags för Damkronorna att ge sig in i VM och man spelar både sin och hela mästerskapets första match när Danmark står för motståndet. Det svenska laget flög till Utica i förra veckan och har sedan dess fokuserat på att få ihop laget men man har även hunnit med ett genrep mot Schweiz, där det blev förlust med 2-5 i en match där man hade mycket av spelet men inte riktigt lyckades ta vara på sina chanser.

Matchen startar klockan 17 svensk tid men för de båda lagen släpps pucken redan klockan elva, eftersom det är sex timmars tidsskillnad mellan Utica och Sverige. Det ska dock

– Jag ser positivt på det. Klockan är fem hemma och vi har försökt att vända dygnet så också, så vi har haft väldigt tidiga kvällar och tidiga morgnar så vi har vänjt in oss väldigt bra för det. Klockan ringer strax innan sju och sen brukar vi äta däromkring, och sen så startar dagarna. Vi har haft väldigt tidiga träningar också, så jag tycker vi har haft bra förberedelser faktiskt, säger Anna Kjellbin till SVT.

HÄR ÄR DAMKRONORNAS VM-TRUPP

Målvakter
Emma Söderberg (PWHL Boston), Ida Boman (Djurgårdens IF), Tindra Holm (Long Island University)
Backar
Linnéa Andersson (Modo), Mira Jungåker (HV71), Emma Forsgren (Djurgårdens IF), Maja Nylén Persson (Brynäs), Ida Karlsson (University of Minnesota-Duluth), Paula Bergström (University of Minnesota-Duluth), Anna Kjellbin (Luleå)
Forwards
Hilda Svensson (HV71), Josefin Bouveng (University of Minnesota), Wilma Sundin (Modo),
Sofie Lundin (Frölunda), Sara Hjalmarsson (Linköping), Lova Blom (Linköping), Hanna Thuvik (Brynäs), Thea Johansson (University of Mercyhurst), Ebba Hedqvist (Modo), Lina Ljungblom (Modo), Hanna Olsson (Frölunda),
Felizia Wikner Zienkiewicz (Frölunda), Mira Hallin (Modo)

Motståndarkollen

I Damkronornas premiär är det grannen Danmark som står för motståndet och det gör man som nykomlingar, efter att ha tagit sig vidare från B-VM förra året. Laget är fyllt med spelare som har ett förflutet i svensk klubbhockey och hela åtta av dessa har spelat i Sverige den här säsongen, varav en i SDHL. Förutom att många spelare spenderat tid i Sverige har man även en svensk förbundskapten i Björn Edlund som även är sportchef i Modos damlag.

– Första matchen i en turnering är alltid spännande. Jag kan känna att spelarna har fjärilar i magen och att stämningen stiger hos alla. Sverige är ett bra lag, förmodligen det bästa i vår grupp, men vi måste jobba hårt, spela smart och inte ha för mycket respekt för dem. Det är vi redo för, säger Edlund i ett pressmeddelande.

DANMARKS VM-TRUPP

Målvakter
Emma-Sofie Nordström (St Lawrence University), Caroline Bjergstad (Malmö), Caroline Thomsen (Rödovre)
Backar
Amalie Andersen (Rögle), Sofie Skott Dahl (University of Vermont), Amanda Normann Refsgaard (Rödovre), Josephine Asperup (Linköping), Kristine Melberg Hansen (Rödovre),
Laerke Söndergaard (Södertälje), Silja Rasmussen (Rödovre)
Forwards
Emma Russell (Rödovre), Frederikke Foss (University of Maine), Frida Mia Kielstrup (Malmö), Julie Oksbjerg (Odense), Sofie Skriver (Mercyhurst University), Lilli Friis-Hansen  (Rödovre), Julie Röder Henriksen (Hvidovre), Marie Holm Peters (Odense), Mille Kunnerup Sörensen (Färjestad), Nicoline Söndergaard Jensen (Skellefteå), Olivia Ranum (Ålborg), Sara Knudsen (Hvidovre), Silke Lave Glud (Malmö)

Matchen startar 17:00 och sänds på Kunskapskanalen samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.