Än står det inte klart vilket lag som vinner Stanley Cup. 

Väntan har varit lång men snart får vi ett avgörande i den uppsnackade finalserien mellan Montréal Canadiens och Tampa Bay. Victor Hedmans lag såg ut att gå mot en relativt säker seger när man inledde genom att vinna tre raka matcher men häromnatten tog Montréal en nödvändig seger som gör att det står 3-1 till Tampa inför nattens möte i Florida.

Mycket av snacket inför finalserien handlade om matchen i matchen mellan de båda lagens målvakter och hittills får man nog säga att Andrei Valisevsky varit snäppen vassare än Carey Price. Ryssen har haft stod del i att det gått så bra för Tampa Bay och 24-åringen tippas ha goda chanser att bli utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare.

Nu står laget från Florida inför den viktigaste matchen på hela säsongen och det kan även bli en match som går till historien. Lyckas Tampa vinna så blir man nämligen första lag sedan 2015 att säkra Stanley Cup-segern på hemmaplan, den gången vann Chicago och man gjorde det faktiskt mot Tampa. Ett nederlag som tränaren Jon Cooper fortfarande minns.
– Jag minns att jag satt där på bänken och genomled de där hemska minuterna när motståndaren firar vilt. Samtidigt måste du visa den respekten och låta dem fira, det är en tradition inom sporten. Och i utbyte får du den respekt som vinnarlagets kapten visar när han samlar ihop sitt lag för att skaka sina motståndares händer, så att de kan lämna isen, sa Cooper på en Zoom-sänd presskonferens tidigare under veckan.

SÅ HAR FINALSERIEN VARIT HITTILLS 
Match 1
Tampa Bay – Montréal: 5-1 
Redan i första finalmatchen klev flera av Tampa Bays stjärnor fram, Nikita Kucherov stod för två mål och Steven Stamkos kunde spika slutresultet till 5-1 med sitt mål i tredje perioden. Montréal stod för en ganska blek insats och flera spelare kritiserades, inte minst målvakten Carey Price.

Match 2
Tampa Bay – Montréal: 3-1 
Ett par dagar senare bjöd kanadensarna på bättre motstånd men även i match två var Tampa det bättre laget, mycket tack vare målvakten Andrei Valisevsky som stod för en väldigt bra insats.

Match 3
Montréal – Tampa Bay: 3-6
Väl hemma i Bell Centre hoppades Montréal väcka liv i finalserien men det blev en ny tung match, inte minst på grund av Tyler Johnson som stod för dubbla fullträffar för gästerna. Dessutom gjorde Victor Hedman ett av Tampas mål. I det här läget var pressen enorm på Canadiens.

Match 4
Montréal – Tampa Bay: 3-2 (förlängning)
Efter att ha haft kniven mot strupen lyckades tillslut Montréal skapa lite spänning. I finalseriens fjärde match såg man ut att ta hem segern när Alexander Romanov satte 2-1, men gästerna skulle hinna kvittera vilket tvingade fram en förlängning. Väl där kunde Josh Anderson skjuta hem segern till Canadiens som gör att man fortfarande har chans att vinna Stanley Cup.

Kvällens match startar 02:00 och sänds på Viaplay, med Niklas Holmgren och Rickard Wallin som kommentatorer.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.