U18-VM inleddes tufft men nu börjar det ljusna för Småkronorna.

Efter att ha förlorat mot både Kanada och USA lyckades Småkronorna vända underläge till vinst i gruppavslutningen mot Finland, vilket innebar att Tjeckien skulle stå för motståndet i nattens kvartsfinal. Något som visade sig bli en långt ifrån enkel uppgift för det svenska laget. Redan efter knappt fem minuters spel tog nämligen Tjeckiskorna ledningen genom Tereza Plosova som stod för sitt andra mål i turneringen, assisterad av bland andra Adela Sapovalivova som varit en av VM:s poängmässigt främsta spelare under de inledande matcherna.

En stark vändning

Målet hade kunnat sänka de svenska spelarna men moralen var hög och med knappt en minut kvar av första perioden skulle man lyckas få in kvitteringspucken när Nicole Hall höll sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Lagkaptenens mål gjorde fortsättningen av matchen till en oviss historia där marginalerna skulle bli allt mindre.

Den andra perioden var en av Småkronornas bästa hittills i VM, man skapade flera bra chanser och skulle även förbättra sin statistik i powerplay när Jenna Raunio – segerskytten i matchen mot Finland – gjorde sitt andra mål i turneringen. Ledningen var dock långt ifrån trygg. Under resterande del av matchen hade Tjeckien en ordentlig press mot det svenska målet, men backarna tillsammans med målvakten Lisa Jönsson stod för en stark insats och kunde försvara ledningen till slutsignalen ljöd. Tjeckien vinner skotten med 31-27 men Sverige vinner matchen med 2-1 och tar sig vidare till semifinal där USA väntar. En motståndare laget redan mött tidigare under turneringen.

– Jag är väldigt glad över att få en ny chans eftersom vi lärde oss mycket av den där 6-1-matchen. Vi måste öka vår aktivitet, vi måste vara starkare i 50-50-striderna och även tro lite mer på oss själva, säger förbundskaptenen Madeleine Östling till IIHF efter slutsignalen.

Sverige – Tjeckien: 2-1 (1-1,1-0,0-0)
0-1, Tereza Plosova (Sapovalivova, Pistekova)
1-1, Nicole Hall (Markström, Jungåker)
2-1, Jenna Raunio (Markström, Jungåker)
Skott: 27-31
Utvisningsminuter: 14-8
Publik: 1448 (LaBahn Ice Arena)