NHL-säsongen närmar sig sitt avslut men det återstår fortfarande en viktig match. 

När grundserien i NHL inleddes för mer än ett halvår sedan spekulerades det vilt kring vilka lag som skulle vara med och slåss om säsongens titel, de regerande mästarna Vegas Golden Knights fick naturligtvis flera tips och så även lag som Pittsburgh och Tampa Bay. Precis som vanligt pratades det även om det här skulle kunna bli säsongen då ett kanadensiskt lag går hela vägen och vinner Stanley Cup, något man inte lyckats med sedan 90-talet, och nu ser det faktiskt ut att kunna bli så. Detta efter en imponerande vändning.

Stjärnan leder Oilers – succén nära

För bara någon vecka sedan såg det dystert ut för Edmonton Oilers supportrar. Man hade precis förlorat den tredje finalmatchen mot Florida och stod inför den fjärde matchen med ett 0-3 underläge, något som kändes rätt hopplöst. Så verkade dock inte spelarna tänka utan man vann den fjärde matchen med hela 8-1 och sedan blev det seger även i match fem av bara farten. Natten till idag spelades den sjätte matchen och där hade Florida en hel del av spelet men Edmonton stod för effektiviteten och vann tillslut med 5-1 vilket gör att det plötsligt står 3-3 i matcher.

Anledningen till vändningen är i stor del en spelare – Connor McDavid. Den kanadensiska storstjärnan har haft en väldigt lyckad säsong och visar ständigt sin klass. I finalseriens fjärde match klev han fram och gjorde hela fyra poäng och tre dagar sedan noterades forwarden för lika många poäng när man vann med 5-3 i en match där McDavid spelade närmare 25 minuter. Totalt har det blivit imponerande 42 poäng i slutspelet varav elva i finalserien vilket gör 27-åringen till stor favorit att vinna priset som slutspelets mest värdefulla spelare.

Nära skjuter ingen hare – igen?

Samtidigt som Edmontons fans har börjat drömma om att äntligen få se sitt lag lyfta bucklan igen befinner sig Floridas supportrar i en helt annan sinnesstämning. För bara några dagar sedan var laget bara en seger från att vinna Stanley Cup men plötsligt har man förlorat tre raka matcher och nu väntar en sjunde och helt avgörande match som visserligen spelas på hemmaplan, men som ändå kan bli en riktig nervpers.

Floridas säsong har på många sätt varit en riktig succé där spelare som Sam Reinhart och Matthew Tkachuk imponerat, samtidigt som den svenske backen Gustav Forsling gjort sin bästa säsong hittills i karriären. I laget finns ytterligare två svenska spelare som nu har chansen att få vinna Stanley Cup för första gången, men man vet samtidigt vad som hände förra året.

Precis som nu imponerade Panthers genom att ta sig hela vägen till final men väl där var det slut på det roliga. Istället för en historisk titel föll man tungt med 4-1 i matcher mot Vegas Golden Knights och besvikelsen var minst sagt stor. Det är en känsla varken spelare eller supportrar vill känna igen.

SVENSKARNA I FINALSERIEN

Edmonton Oilers

Mattias Ekholm (back) – 24 matcher/10 poäng, 79/45 i grundserien
Mattias Janmark (forward) – 24 matcher/7 poäng, 71/12 i grundserien
Philip Broberg (back) – 9 matcher/3 poäng, 12/2 i grundserien

Florida Panthers

Gustav Forsling (back) – 23 matcher/13 poäng, 79/39 i grundserien
Oliver Ekman-Larsson (back) – 23 matcher/6 poäng, 80/32 i grundserien
Kevin Stenlund (forward) – 23 matcher/1 poäng, 81/15 i grundserien

 

Den sjunde och avgörande matchen spelas natten till tisdag, med start 02:00. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.