Damkronorna har fått en tuff start på säsongen.

Trots att seriespelet fortfarande är flera veckor bort har flertalet av de olika landslagen inlett säsongen, bland annat Damkronorna som spenderar veckan i Finland där man deltar i en trenationsturnering där även värdlandet och Tjeckien ingår. I onsdagens premiär spelade man stundtals bra men med ett underläge ifrån andra perioden med sig i ryggen tvingades förbundskaptenen Ulf Lundberg plocka ut Emma Söderberg i jakten på en kvittering och då kunde Viivi Vainikka spika slutresultatet till 0-2.

Underläge blev förlust

Efter förlusten fanns det inte mycket tid att återhämta sig för redan under gårdagen spelades den andra matchen och då stod Tjeckien för motståndet. Precis som mot Finland inledde Damkronorna lovande och redan efter tre minuters spel kunde man ta ledningen när Sara Hjalmarsson hittade rätt i powerplay. Just den spelformen tycktes passa de svenska spelarna väldigt bra för några minuter senare kunde Anna Kjellbin utöka ledningen efter en ny tjeckisk utvisning och plötsligt såg det väldigt lovande ut för svensk del.

Det skulle dock bara dröja en minut innan tjeckiskorna kunde reducera genom Dominika Laskova vilket gjorde att spänningen levde in i andra perioden. Väl där var det Tjeckiens tur att vara effektiva i powerplay och inom loppet av knappt åtta minuter kunde man vända 2-1 till 2-4 efter att ha gjort tre mål i spelformen, där det sista kom från Agáta Sarnovská som ska spendera säsongen i Leksand efter att tidigare representerat såväl Modo som AIK.

I den tredje perioden var siktet inställt på en svensk reducering i hopp om att kunna återta kommando om matchen och den skulle komma – dessvärre dröjde det till den 18:e spelminuten innan Josefin Bouveng (bilden) kunde få in pucken bakom Michaela Hesova som stod för en fin insats i det tjeckiska målet. Närmare än så kom inte Sverige vilket gör att man inlett turneringen med två förluster på lika många matcher.

– En match som gick i vågor. Vår start och vår avslutning är riktigt stark. Vi gör två av våra mål i PP och de gör tre av sina i den spelformen. Något bättre puckansvar än igår, men ännu fler dueller behöver vinnas för att ro hem det hela vägen, sa förbundskaptenen Ulf Lundberg till Svenska ishockeyförbundets officiella twitterkonto.

Trots förlusterna finns det ingen anledning att gräva ner sig alltför mycket, redan imorgon är det dags för en ny match då Finland står för motståndet innan turneringen sedan avslutas med mötet mot Tjeckien som spelas på söndag. Noterbart är att Finland fått en fin start på säsongen, förutom vinsten mot Sverige har man även besegrat Tjeckien med 5-4 i en match där supertalangen Sanni Vanhanen spelade fram till två av målen. 18-åringen noterades även för en assist mot Damkronorna vilket gör att hon har fått något av en drömstart på säsongen.