Ikväll inleder Tre Kronor sin jakt på medalj i VM. 

Väntan har varit lång men idag inleds det som är säsongens stora höjdpunkt när det kommer till internationell ishockey – VM i Finland och Lettland. För svensk del kommer man till mästerskapet med förhoppningen att förbättra fjolårets insats då man föll i kvartsfinalen mot Kanada, men det är inte många i laget som var med den gången. Faktum är att Tre Kronor tagit sig över Östersjön med hela femton VM-debutanter.

En intensiv premiärdag avslutas med två matcher, dels mötet mellan Lettland och Kanada, men även Sveriges första match som spelas mot Tyskland. Det har varit en hel del spekulationer kring hur Tre Kronor kommer ställa upp i premiären och under gårdagen lämnades truppen, där saknas bland annat NHL-forwarden Fabian Zetterlund och målvakten Jacob Johansson som därmed kommer få se kvällens match från läktaren.

Sveriges trupp till premiären mot Tyskland

Målvakter
31.Lars Johansson
30. Jesper Wallstedt
Backar
7. Henrik Tömmernes
12. Patrik Nemeth
32. Lukas Bengtsson
38. Rasmus Sandin
54. Anton Lindholm
64. Jonathan Pudas
Forwards
17. Pär Lindholm
18. Dennis Everberg
19. Marcus Sörensen
20. André Petersson
21. Leo Carlsson
23. Lucas Raymond
24. Oscar Lindberg
33. Jakob Silfverberg
48. Jonathan Berggren
91. Carl Grundström
95. Jakob de la Rose
98. Alexander Nylander

Vid VM förra året Oliver Ekman-Larsson lagkapten men den rutinerade backen är inte med den här gången, istället flyttas ansvaret över till Jakob Silfverberg som därmed får chansen att för första gången ha ett “C” på bröstet. Hemma i Anaheim är 32-åringen dock assisterande lagkapten sedan 2019 så han är inte helt ovan i en ledarroll. Som assisterande i Tre Kronor får han Lucas Raymond och Jacob de la Rose, där Raymond är VM-debutant och de la Rose gör sitt första VM sedan 2018 då det som bekant blev guld.

Tre Kronors tio senaste lagkaptener i mästerskap

2022: Anton Lander (OS), Oliver Ekman-Larsson (VM)
2021: Henrik Tömmernes (VM)
2020:
2019: Oliver Ekman-Larsson (VM)
2018: Joel Lundqvist (OS), Mikael Backlund (VM)
2017: Joel Lundqvist (VM)
2016: Henrik Sedin (World Cup), Jimmie Ericsson (VM)
2015: Staffan Kronwall (VM)

Motståndarkollen

Sverige går in i mästerskapet med relativt låga förväntningar, dels med tanke på utgångsläget där många stjärnor tackat nej till VM, men även eftersom det är många spelare i truppen som saknar erfarenhet när det kommer till mästerskap. Trots det får man ses som favoriter inför kvällens match men Tyskland har tagit steg i rätt riktning de senaste åren. Förra våren föll man i kvartsfinalen mot Tjeckien (1-4) men året innan nådde man hela vägen till en bronsmatch vilket fick ses som en stor framgång.

Den gången hade Tyskland ett starkt lag med flera NHL-spelare samt ett gäng lovande talanger men i år har det varit svårare att bygga en stark trupp. Årets största stjärna är utan tvekan Moritz Seider, backen som slagit igenom stort i Detroit och blev utsedd till NHL:s rookie of the year förra säsongen. Dessvärre ser 22-åringen inte ut att vara spelklar till premiären och det är naturligtvis en dålig nyhet för den tyska landslagsledningen. Istället finns det anledning att fokusera mer på den rutinerade forwarden Dominik Kahun som spelat tre säsonger i NHL men som numera håller till i Schweiz, 27-åringen har bland annat tre tyska ligaguld och ett OS-brons på meritlistan och bör bli en viktig pusselbit i det tyska lagbygget. Håll även ett extra öga på talangen John Peterka som slagit sin in i Buffalo den här säsongen, samt Nico Sturm som de senaste åren etablerat sig i världens bästa liga.

Matchen börjar 19:20 och sänds på SVT2 samt SVT play.

DAGENS ÖVRIGA MATCHER
Finland – USA (15:20)
Slovakien – Tjeckien (15:20)
Lettland – Kanada (19:20)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här