I natt ska det avgöras vilket lag som får sitta på hockeytronen det kommande året. 

Inför VM var de flesta överens om vilka två lag som skulle ta sig hela vägen och precis så blev det – Kanada och USA gör upp om guldet även 2023. Vägen dit har varit rak för båda lagen men det har även varit en del grus i maskineriet, vilket gör nattens möte till en öppen historia utan klar favorit.

Kanadas väg till finalen

Kanada gick in i turneringen som regerande mästare och som värdnation, vilket skulle visa sig bli en stor fördel. Publikstödet har hjälpt laget i alla matcher men det är på isen man varit som starkast, inte minst i gruppspelet där man vann samtliga matcher och där straffsegern mot USA blev kronan på verket. I kvartsfinalen bjöd Damkronorna på bra motstånd men tillslut drog lönnlöven det längsta strået och rent spelmässigt var det helt rättvist, man var helt enkelt det bättre laget.

I semifinalen mot Schweiz gick det stundtals tungt men när Lara Stalder fick – ett högst tveksamt – matchstraff på grund av en huvudtackling tippade vågskålen över i Kanadas favör. Ju längre matchen gick desto större blev skillnaderna mellan lagen och segern hade kunnat bli bra mycket större än 5-1.

Det är inget snack om att Kanada är värda sin finalplats men det finns fortfarande en känsla av att några av lagets stjärnor inte riktigt lyckats pricka, vilket säger en hel del om deras lägstanivå.

Kanadas matcher
Kanada – Schweiz: 4-0
Tjeckien – Kanada: 1-5
Japan – Kanada: 0-5
Kanada – USA: 4-3 (efter straffar)
Kanada – Sverige: 3-2 (efter förlängning)
Kanada – Schweiz: 5-1

USA:s väg till finalen

Precis som Kanada gick USA in i VM med höga förväntningar på sig, man har alltid varit ett lag att räkna med och det skulle tidigt stå klart att man var det även den här gången. I premiären besegrades Japan med hela 7-1 och sedan slog man både Tjeckien och Schweiz av bara farten. I gruppfinalen mot Kanada blev det visserligen förlust men där visade man fin moral genom att göra två mål i slutminuten och därmed tvinga fram ett straffavgörande. Något som gjorde att man ändå kunde ta med sig något positivt från nederlaget.

I kvartsfinalen mot Tyskland gjorde man sin dittills sämsta insats i VM men det räckte ändå till seger och slutresultatet (3-0) speglade inte riktigt hur pass överlägsna man var. Att vinna en kvartsfinal men ändå göra en “dålig” insats är en styrka i sig och i semifinalen visade man bättre takter, där blev det nämligen seger med hela 9-1 mot Tjeckien vilket säkrade amerikanskornas 22:e raka VM-final.

Precis som Kanada är USA värda sin plats i finalen och på förhand känns det som det kan gå precis hur som helst, båda lagen har stundtals visat upp en imponerande nivå och mycket talar för att det väntar en väldigt underhållande final mellan två giganter.

USA:s matcher 
USA – Japan: 7-1
Schweiz – USA: 1-9
USA – Tjeckien: 6-2
Kanada – USA: 4-3 (efter straffar)
USA – Tyskland: 3-0
USA – Tjeckien: 9-1

STATISTIK INFÖR MATCHEN

Gjorda mål
Kanada – 26
USA – 37

Insläppta mål
Kanada – 7
USA – 9

Powerplay
Kanada – 23.08%
USA – 52.38%

Boxplay
Kanada – 86.98%
USA – 89.29%

Noterbart inför finalen

  1. Flera spelare har chansen att vinna poängligan. Inför finalen toppar Petra Nieminen på tretton poäng men hon har bara en poäng mer än amerikanskan Caroline Harvey, dessutom står både Taylor Heise (USA) och Sarah Fillier (Kanada) på elva poäng vardera. Dessutom har Fillier stor chans att vinna skytteligan eftersom hon är i delad ledning med Lina Ljungblom, men båda amerikanskorna Amanda Kessel och Hilary Knight ligger bara två mål efter.
  2. Inför turneringen stod Hilary Knight på 89 poäng i VM-sammanhang och nu har amerikanskan chansen att bli först någonsin att komma upp på hundra poäng. Inför finalen stod 33-åringen på imponerande 98 poäng efter att ha gjort ett nytt fint VM så nattens match kan bli något alldeles extra för henne.
  3. Den amerikanska målvakten Aerin Frankel har spelat näst mest av samtliga målvakter i turneringen, endast tjeckiskan Blanka Skodova har noterats för fler, vilket kan få en att undra hur mycket mer hon orkar. Hittills har det dock gått väldigt bra, inför finalen ligger 23-åringen tvåa i turneringens målvaktsliga och hon kan bli en avgörande pusselbit i USA:s jakt på ett guld.

Finalen mellan Kanada och USA börjar 01:00 och kan ses på SVT1 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här