VMishockey har tagit ett snack med en av landets mest lovande målvakter. 

För många spelare är Junior-VM det självklara skyltfönstret inför en draft, det är där man kan väcka NHL-scouternas intresse och på så vis komma ett bra steg närmare sin dröm om att få spela i världens bästa liga. Vägen dit kan dock se ut på andra sätt, vissa lämnar landet tidigt för att ta vägen via college medan andra får sitt genombrott i en SHL-klubb vilket på sikt kan ge en NHL-biljett.

För ett par dagar sedan tog VMishockey ett litet snack med Dennis Hildeby, Färjestads lovande målvakt som draftades av Toronto förra veckan – trots att han inte spelat en enda juniorlandskamp.

– Det är verkligen jätteroligt, säger målvakten till VMishockey.se

“Fanns alltid målvakter som presterade bättre”

Alla klubbar i NHL är stora, men Toronto är en av de mest klassiska, hur känns det att just dem valde dig?
– De känns ju såklart supercoolt att få vara en del av Torontos organisation. Oavsett vilket lag de hade blivit så hade de ju såklart varit ballt, men just Toronto med den historian och staden och allt vad det innebär. Jag är mer en nöjd.

Hur har uppladdningen inför draften sett ut, har du haft någon kontakt med klubbarna i ligan? 
– Jo men de är några klubbar jag pratade med innan, och känslan var ändå att jag skulle bli plockad men absolut inte så tidigt som de nu blev.

Ser man på statistiken så verkade du klara av steget från junior till senior på ett väldigt bra sätt, tycker du det är någon skillnad på att spela “med de stora killarna”?
– Alla spelare man möter är ju skickligare och bättre men man spelar ju även med skickligare och bättre spelare så de jämnar ju ut sig lite på de sättet. Sedan går det ju snabbare och man blir hårdare straffad för små misstag än vad man blev i juniorhockeyn. Samt allt runtomkring med publik, kameror och så vidare är ju också skillnad.

Trots flera fina säsonger i olika juniorlag fick du inte chansen i något av juniorlandslagen, hur ser du på det såhär i efterhand?
– När jag ser tillbaka på det så var det helt rätt också, det fanns alltid målvakter som presterat bättre än vad jag gjorde vid den tiden. Så det är inget ja var bitter över utan försökte bara jobba hårdare och bli bättre.

“Har alltid haft stora drömmar”

Just nu sitter du med ett kontrakt hos Färjestad, men har du haft någon kontakt med Toronto och fått koll på vad de har för planer för dig i framtiden? 
– Det är ju väldigt tidigt in på men självklart har det diskuterats lite och så. Men mitt fokus ligger just nu på Färjestad, att fightas om en plats här till att börja med och försöka etablera mig som en SHL-målvakt. 

Att debutera i SHL är naturligtvis stort i sig, men har du hunnit tänka tanken på hur det skulle kännas att dra på dig den blåvita tröjan och glida in på isen i Air Canada Centre? 
– De skulle såklart vara riktigt ballt, men det är inte aktuellt just för tillfället så sånt tänker jag inte så mycket på.

Du har som sagt var varit i flera lag trots att du fortfarande är väldigt ung, fanns det någon tidpunkt där du kände att “jag kan nog bli något” inom hockeyn?
– Jag har alltid haft stora drömmar, ända sedan knattehockeyn liksom. Mycket tack vare mina föräldrar som alltid var tydliga med att man ska drömma stort och att allt är möjligt bara man har tålamod och jobbar hårt.

Nu väntar en ny säsong, har du några personliga mål som du hoppas uppnå under det kommande året? 
– Jag vill spela så många matcher som jag förtjänar helt enkelt, och förhoppningsvis väldigt många. Men jag kommer från en säsong med fem starter i SHL, så jag lägger inga krav på att jag ska spela majoriteten av matcherna nästa säsong. Men som jag var inne på innan så tror jag att det är fullt möjligt, nånstans börjar allting du gör med en vision mentalt. 

Förutom förberedelser inför säsongen finns det kanske lite tid för andra aktiviteter, har du några speciella planer för sommaren? 
– Jag var en sväng i Spanien förra veckan och slappade lite, men annars är de inte mycket planerat. Förutom Torontos development camp under ca en vecka av Juli, avslutar Hildeby.

FAKTA: Dennis Hildeby
Ålder: 20 år
Längd/Vikt: 197cm/100kg
Position: målvakt
Moderklubb: Linden Hockey
Statistik 21/22: 12 matcher, 93.1% (Färjestad J20), 7 matcher, 93.1% (Färjestad)
Meriter: SM-Guld (2022)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här