Tre Kronor har fått en tung start på Hockey-VM. Är det verkligen oväntat? 

Redan i höstas visste vi att den kommande vårens VM skulle bli speciellt, det mesta tydde på att inga åskådare skulle vara välkomna till matcherna och risken fanns även att många landslag skulle behöva bygga andra typer av trupper än vanligt. I nuläget finns fortfarande chansen att publiken får vara en del av mästerskapet men det där med andra typer av trupper ser verkligen ut att stämma. Se bara på den svenska.

Många “tack, men nej tack”

Senast Sverige var med i VM, för två år sedan, åkte man till mästerskapet med en trupp fylld till bredden av spelare från NHL. Tunga namn som Henrik Lundqvist, John Klingberg och inte minst Gabriel Landeskog valde att förlänga säsongen med några veckor i Slovakien. Totalt tackade 21 NHL-spelare ja till spel i VM. Den här gången ser det annorlunda.

Visst finns det lite nordamerikansk glans även i årets upplaga men faktum är att de flesta tillgängliga har tackat nej av ett eller annat skäl. Backarna Erik Karlsson och Oliver Ekman-Larsson hade säkert varit givna om de velat vara med och det mesta talar för att en spelare som Mika Zibanejad hade haft en nyckelroll i offensiven. Att sakna dessa pjäser gör naturligtvis det svenska laget en smula försvagat.

Hemma är inte alltid bäst

I brist på ordentligt med spets från världens bästa hockeyliga har förbundskaptenen Johan Garpenlöv valt att ha med många spelare från SHL, närmare bestämt elva stycken. Det är naturligtvis fint att spelare som varit med under hela resan, genom den ganska tråkiga Euro Hockey Tour, får vara med när säsongen når sin höjdpunkt men är det här verkligen det bästa laget som Tre Kronor kan ställa upp med?

I samband med att förbundet gick ut med hur truppen till VM skulle se ut så valde man även att presentera vilka spelare som tackat nej, men även vilka som inte blivit tillfrågade. På den listan fanns mer än tjugo NHL-spelare där åtminstone några borde varit en förstärkning. Inte minst om man ser till hur laget presterat under de inledande matcherna.

3 spelare som skulle göra Tre Kronor bättre 
Erik Brännström, Ottawa (back)
Gick in i säsongen med ganska låga förväntningar på sig men det är inget snack om att 21-åringen tagit ett stort steg i rätt riktning. Efter en stark höst i Schweiz har backen varit mer eller mindre given i Ottawa där han gått från fyra till tretton poäng jämfört med förra säsongen. Med tanke på att Tre Kronors VM-trupp saknar backar från NHL borde man åtminstone frågat Brännström om han ville vara med.
Robert Hägg (Philadelphia)
Är inget stort namn här hemma i Sverige men har under de senaste åren etablerat sig i världens bästa hockeyliga och numera är han ett populärt inslag i klassiska Philadelphia flyers. Har sina styrkor i det defensiva spelet och nog borde 26-åringen rankas bättre än ett par av backarna i VM-truppen?
Emil Bemström (Columbus)
En del av Sveriges problem under de inledande matcherna har varit i offensiven, närmare bestämt med att ta vara på sina chanser. Där skulle en spelare som Bemström kunna göra nytta. Forwarden snärtade in 23 mål senast han spelade i SHL (18/19) och sedan dess har 21-åringen hunnit samla på sig mycket erfarenheter från spel i NHL. De senaste månaderna har kanske inte varit hans bästa men Bemström är i grunden en bra spelare som skulle kunna ge Tre Kronor lite extra fart i offensiv zon.

Vi ska naturligtvis inte ta ut något i förskott, men starten på VM har varit den sämsta på väldigt många år och det känns befogat att vända på några stenar för att åtminstone försöka se vad man kan göra bättre. Än finns ju faktiskt fortfarande chansen att förstärka truppen och få ordning på delar av spelet som inte fungerat.

Vad tycker du om Tre Kronors insats hittills i VM? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här