Tre Kronor står inför ett riktigt prestigemöte i OS-hockeyns kvartsfinal. 

Efter ett gruppspel som stundtals såg väldigt bra ut är det dags för Tre Kronor att kliva in i nästa fas av OS-turneringen. Nu spelar poäng inte längre någon roll, nu är det vinna eller försvinna som gäller. I kvartsfinalen ställs det svenska laget mot Kanada, som tagit sig vidare från gruppspelet med hjälp av ett playoff-möte där Kina fick se sig besegrat med 2-7.

Nyckeln till seger

På pappret skiljer det ovanligt lite mellan lagen och därför kan vissa detaljer bli avgörande. Ska Tre Kronor ha en chans att ta sig vidare till semifinal och därmed kunna slåss om medaljer behöver laget förbättra en del saker i sitt spel. Under gruppspelet såg målvaktsspelet oftast väldigt bra ut, men det fanns andra saker som såg mindre bra ut. Inte minst spelet i numerärt underläge. Faktum är att inget lag varit sämre i spelformen än Sverige. Ska Kanada besegras måste laget prestera bättre när en av spelarna sitter i utvisningsbåset. En annan nyckel till seger är naturligtvis att vara så pass disciplinerade att Kanada helt enkelt inte får chansen att spela powerplay.

Historiken mellan lagen

Trots att det skiljer hundratals mil mellan länderna är Kanada och Sverige rivaler när det kommer till ishockey. Genom åren har ett flertal tunga möten utspelats där medaljer av den ädlaste valören stått på spel. Ett av de mest klassiska mötena spelades under OS i Lillehammer 1994 där Tre Kronor och Kanada gjorde upp om guldet, och där en numera klassisk straffläggning gjorde Sverige till olympiska mästare för första gången. Där och då stod svensk hockey på toppen av sin förmåga.

Sedan dess har Kanada sakta men säkert tagit över rollen som favorit och det har resulterat i några tunga tunga förluster för Sverige, inte minst i två raka VM-finaler 2003 och 2004. 2014 tog Kanada OS-guld efter att ha besegrat ett stjärnspäckat Tre Kronor i finalen men tre år senare fick Sverige en liten revansch genom att besegra lönnlöven på straffar i VM-finalen. Återstår att se om det blir lika dramatiskt den här gången.

STATISTIK INFÖR MATCHEN 
Gjorda mål
Sverige – 10
Kanada – 19
Insläppta mål
Sverige – 7
Kanada – 7
Bästa målvakten (rent statistiskt)
Sverige – Magnus Hellberg, 92.65%
Kanada – Matt Tomkins, 96.36%
Poängkungen
Sverige – Lucas Wallmark, 4 poäng (4+0)
Kanada – Adam Tambellini, 7 poäng (3+4)
Powerplay
Sverige – 31.25%
Kanada – 37.50%
Boxplay
Sverige – 60.0%
Kanada – 92.86%

Matchen startar 14:10 och sänds på Kanal 5 – vilket lag tror du går vidare till semifinal? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här