Ikväll kan Damkronorna ta ett stort steg närmare OS. 

De senaste årens missöden har gjort vägen till det olympiska spelen i Peking bra mycket längre, tidigare har det svenska landslaget varit givna i mästerskapet men nu kommer man behöva kvala för att förtjäna sin plats. Ikväll inleds OS-kvalet och först ut väntar ett möte mot Slovakien, ett lag som Sverige på pappret ska vara bättre än.

Pressen på Damkronorna

Trots att det gått ganska tungt den senaste tiden är det inget snack om att Damkronorna har pressen på sig i det här OS-kvalet, tittar vi spelare för spelare så borde inget annat lag kunna konkurrera men samtidigt är det ett ganska stukat landslag som ska försöka säkra en biljett till Kina. Senast Sverige var med i Hockey-VM var så långt tillbaka som säsongen 18/19, den gången slutade man dock näst sist i sin grupp vilket innebar degradering till B-divisionen. Den nedåtgående trenden syntes redan året innan då Damkronorna fick nöja sig med en sjundeplats i OS, vilket var första gången sedan 1998 som laget missade att nå en medaljmatch.

Kvällens motståndare – Slovakien

OS-kvalet inleds som sagt var med ett möte mot Slovakien och det är ett relativt svårscoutat lag som Damkronorna inte brukar möta så värst ofta. Majoriteten av spelarna i truppen håller till på hemmaplan men det finns några undantag, bland annat duon Lucia Zaborska och Rebecka Sadecka som spelar i svenska division 1 med Hammarby. Noterbart är att de båda offensiva spelarna tidigare även representerat Karlskrona i samma liga.

Ska Damkronorna hålla ett extra öga på någon spelare så borde det vara Nicol Lucak Cupkova, som till vardags spelar i den ryska ligan med Agidel Ufa där det blivit 20 poäng på tretton matcher under hösten. 29-åringen har varit ordinarie i landslaget i drygt tio år och var med i OS redan 2010. I det slovakiska laget hittar vi även en väldigt lovande spelare i form av Laura Medvidova, 16-åringen har inte hunnit debutera i A-landslaget men spelar med flera av landets främsta pojkar i samma åldersgrupp vilket ger henne bra sparring både på träning och i matcher. Än är målvakten inte redo att slå sig in på seniornivå, men det här vara en spelare att lägga på minnet. Framtiden ser minst sagt ljus ut för talangen.

Snackisen

Den stora snackisen inför OS-kvalet är att Damkronorna får hålla till i en bubbla uppe i Luleå, spelarna får spendera mycket tid på hotellrummet och det är därför svårt att få den rätta uppladdningen inför matcherna. Samtidigt gäller samma sak för de övriga lagen, så där finns inget att skylla på. En annan snackis är att det här kan bli sista chansen att vara med i ytterligare ett OS för flera spelare, bland annat målvakten Sara Grahn som var med redan i Vancouver för elva år sedan.

Matchen startar 19:00 och sänds på SVT2/SVT Play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.