Den här veckan har en av säsongens höjdpunkter ägt rum.

November brukar vara en månad som är ganska tråkig för många hockeyspelare, serielunken har börjat infinna sig och för de allra flesta blir det inget äventyr med något landslag. För några av landets största talanger är däremot den här månaden en riktig höjdare, det är nämligen då som TV-pucken äger rum och den här veckan har den klassiska turneringen spelats i Umeå.

Flickor

Efter en intensiv vecka där flertalet riktigt underhållande matcher spelats stod endast fyra lag kvar inför söndagens avslutande matcher. I matchen om tredjepris hade Göteborg siktet inställt på seger men det syntes tidigt att Dalarna skulle bli en svår motståndare. I slitet av första perioden kunde Ida Melin ge Dalarna ledningen med sitt andra mål i turneringen och i andra perioden stod laget för ytterligare fyra fullträffar. Därmed tog Dalarna hem tredjeplatsen vilket även gör att man behåller sin plats på pallen, förra säsongen blev laget som bekant tvåa efter att förlorat finalen mot Småland.

Just Småland var i final även den här gången och man hade därför chansen att vinna turneringen för tredje gången i rad. Finalmotståndaren Stockholm stod dock för en riktigt bra insats, redan efter fyra minuters spel tog man ledningen genom Lionelle Näslund och några minuter senare kunde Elina Sydenhag utöka till 0-2 i powerplay.

Småland skapade en del lägen under resterande del av matchen men Stockholm kunde hålla sin ledning i ett tryggt förvar och säkra en efterlängtad seger. Detta mycket tack vare den skicklige centern Ella Sjöberg som stod för sju mål på åtta matcher och med sina totalt elva poäng vann hon den interna poängligan. Hos det vinnande laget ska vi även lyfta fram Ebba Ridderstolpe, 15-åringen släppte inte in ett enda mål under turneringens gång och hade därmed stor del i framgången.

I det småländska lägret deppar man naturligtvis efter förlusten, men vägen fram till finalen var en fin resa där flertalet spelare visade sin klass och potential. Den spelaren som fått mest uppmärksamhet är utan tvekan målvakten Maja Helge, hon stod för en fin insats i finalen och har överlag varit en av turneringens främsta spelare. 15-åringen ses som en stor talang och redan förra säsongen var hon snubblande nära en SDHL-debut i HV71, i vinter är det däremot spel i Växjös duktiga U16-lag på pojksidan som gäller.

Pojkar

Även på pojksidan bjöds det på underhållande matcher under veckans gång, i fredags spelades en dramatisk match mellan Stockholm nord och Västerbotten där två mål kom i den avslutande minuten, och där laget från huvudstaden tillslut kunde säkra segern. En av turneringens största prestationer stod Gästrikland för då man under lördagen först besegrade Göteborg efter förlängning, för att några timmar senare även lyckas vinna mot Småland. Något som säkrade en femteplats för laget.

I förmiddagens bronsmatch hade Stockholm nord en hel del förväntningar på sig och mötet mot Ångermanland började bra, med ungefär fyra minuter kvar av första perioden kunde man ta ledningen genom Theo Stockselius. Innan perioden var över skulle dock Ångermanland kvittera genom Harry Styf och i början av andra perioden kunde man även ta ledningen när Leo Häggblad höll sig framme. Stockholm nord pressade på för att ordna en kvittering men istället kunde Theo Lindström säkra en seger till Ångermanland med sin 1-3 puck i tom bur.

I finalen hade dock huvudstaden chansen att ta en revansch då det södra laget skulle göra upp med Norrbotten. Precis som under förmiddagen hade Stockholm en hel del av spelet men det började riktigt tungt, redan i första perioden kunde Norrbotten göra både ett och två mål som satte laget från huvudstaden i en tuff sits. I andra perioden försökte man skapa tillräckligt med press för att ta sig in i matchen och med knappt två minuter kvar att spela kunde Anton Frondell få in en efterlängtad reduceringspuck.

Närmare än så skulle dock Stockholm syd inte komma utan Norrbotten kunde hålla ut och ta en fin seger. Vinsten blev även något av en revansch eftersom Norrbotten inte ens lyckades ta sig vidare från gruppspelet förra säsongen. Segern var dessutom den första sedan 1985, då man bland annat hade Thomas “Bulan” Berglund som en av sina nyckelspelare.

Den här gången gick det betydligt bättre och det till stor del tack vare Jakob Ihs Wozniak som med sina tio fullträffar tog hem skytteligan och dessutom blev delad etta i den totala poängligan, tillsammans med Stockholms Anton Frondell. Wozniak spelar till vardags i Luleås organisation där han fått en flygande start på säsongen tillsammans med U18-laget men det har även blivit ett inhopp i J20-serien. Det är inte en alltför vågad gissning att vi får se den lovande femtonåringen i en landslagströja senare under säsongen.

En stor anledning till den norrländska framgången vinner vi även mellan stolparna där Love Härenstam imponerat under hela turneringen. Ingen annan målvakt har haft högre räddningsprocent (94.87) än 15-åringen och i finalen motade han 25 av 26 skott. Om namnet låter bekant beror det förmodligen på att Love är son till SVT-kommentatorn Chris Härenstam, som aktivt valt att inte kommentera Norrbottens matcher under TV-pucken. Det är även noterbart att Härenstam spelade nere i Stockholm så sent som förra säsongen, men sedan har flyttat upp till Luleå där han håller till i klubbens J18-lag.