En ny säsong närmar sig med stormsteg och för en del spelare inleds den redan senare i veckan när U18-landslaget har ett förberedande läger. VMishockey har pratat med en av spelarna, Noah Östlund, för att se hur han ser på det som väntar. 

Nu är vi mitt i sommaren, hur ser vardagen ut för en hockeyspelare just nu?
– Vi körde på med laget till strax innan midsommar. Sen har det blivit träning på egen hand. Nu kör jag mycket is, fys och en hel del på skottrampen hemma.

Om några dagar är det dags att inleda en ny säsong med lägret i Enköping, hur känns det att snart få ge sig ut på isen igen?
– Det ska bli kul att dra igång igen och träffa alla. Vi hade ju nästan ingen samling alls i U17 på grund av Covid så jag är taggad på att dra igång igen.

Förra säsongen präglades för många av Covid, hur såg det ut för dig och ditt lag?
– Våra serier blev nedstängda i både J18 och J20. Kort därefter blev även våra träningar borttagna under en period. Det var en väldigt annorlunda säsong med mycket fysträning och egen träning. Jag fick covid två veckor innan U18-VM, vilket var perfekt timing då jag inte behövde bekymra mig om det där.

I vintras blev det spel i både J18 region och J20 Nationell, är det stor nivåskillnad mellan serierna?
– Ja det tycker jag faktiskt. Det är ungefär samma tempo i båda serierna men i J18 är det lite mer ”full fart framåt” och inte lika uppstyrt och strukturerat som det är i J20. Det skiljer sig också lite i storleken på spelarna. I J20 är alla större och starkare. Men största skillnaden skulle jag säga är att J20 är mer uppstyrt och taktiskt.

“En stor ära”

I vintras fick du chansen att representera Sverige i U18-VM, hur ser du tillbaka på den upplevelsen?
– Först och främst är det en stor ära att representera Sverige sen var det en väldigt rolig upplevelse att få spela VM. Vi hade en grymt bra grupp som gav allt för varandra. Extra kul var det att vinna bronsmatchen mot Finland.

Som center kan man spela på många olika sätt, hur skulle du beskriva din spelstil?
– Jag skulle säga att jag är en tvåvägscenter som gillar att skapa lägen offensivt men tar ansvar över hela banan.

Nästa sommar finns chansen att du draftas, är det något som du tänker på redan nu?
– Jag har tänkt på det litegrann, det är såklart spännande men det är inte så att jag tänker på det dagligen. Det är långt dit. Det ska däremot bli sjukt kul att följa årets draft.

Förra säsongen gjorde du bra ifrån dig i J20-laget, känns det som du börjar närma dig en chans i Djurgårdens A-lag?
– Det vore givetvis sjukt häftigt att kliva in på Hovet inför alla supportrar där. Om det blir i år har jag ingen aning om men det vore såklart riktigt kul.

FAKTA: Noah Östlund
Ålder: 17 år
Längd/Vikt: 178cm/73kg
Position: Forward (center)
Statistik förra säsongen: 4 matcher, 7 poäng (Djurgården J18)
10 matcher, 15 poäng (Djurgården J20)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.