2023 blev ett lyckat år men bjöd även på en del tråkiga besked. 

Under ett år hinner väldigt mycket hända och det blev 2023 ett bevis på. Det inleddes väldigt lovande med U18-landslagets överraskande silver i hemma-VM och under våren tog Damkronorna steg i rätt riktning. Det gick desto tyngre för Tre Kronor i VM men borta i NHL visade många spelare att de tillhör den yttersta eliten. Hemma i Sverige behöll Luleå sin plats på SDHL-tronen samtidigt som Växjö tog hem sitt fjärde SM-guld sedan 2015.

Under året kom många glädjande nyheter men det bjöds även på en del tråkiga besked om att klassiska hockeyprofiler gått ut tiden. Nedan kommer en liten sammanställning med några av de mest kända spelarna som gick bort under året.

5 hockeyprofiler som lämnade oss 2023

Bobby Hull – Kanada (1939-2023)

Vi börjar med en riktig legendar som av många är en av de mest klassiska ishockeyspelarna genom tiderna. Det är oklart om Hull skulle kunna vara lika bra i dagens moderna och snabba hockey men under 60 och 70-talet var kanadensaren utan tvekan en världsspelare och det syns på meritlistan. Våren 1961 blev han stanley cup-mästare med Chicago och det är klubben där Hull hade sina största framgångar, mellan 1960-69 tog han hem segern i skytteligan hela sju gånger och än idag rankas forwarden som en av tidernas främsta målgörare. Totalt blev det imponerande 1170 poäng på 1063 matcher i NHL och vid två tillfällen tog han emot priset som ligans mest värdefulla spelare. På meritlistan finns även segern i Canada Cup 1976 där Hull stod för åtta poäng.

Kjell-Rune Milton – Sverige (1948-2023)

Även i Sverige har vi drabbats av tunga förluster. I September kom nyheten att Kjell-Rune Milton somnat in och det väckte rubriker inte minst på västkusten där Milton spenderade en stor del av karriären. Mellan 1972-75 var forwarden en nyckelspelare i Frölunda och efter ett utlandsäventyr rundades karriären av med spel i flertalet klubbar just på västkusten. Genombrottet kom dock uppe i Modo och han visade sin potential redan som junior då det bland annat blev seger i TV-pucken. På meritlistan finns även VM-silvret från 1969 samt tre bronsmedaljer och 1972 var Milton även med i ett olympiskt spel. Totalt spelade forwarden 125 landskamper mellan 1968-75 vilket gör att Milton får räknas som en av de stora.

Petr Klima – Tjeckien (1964-2023)

Det här är en spelare som inte är så känd i Sverige som tex Bobby Hull, men hemma i Tjeckien är Klima en uppskattad och väldigt omtyckt spelare med en lång och fin karriär bakom sig. Genombrottet kom hemma i Tjeckoslovakien under början av 80-talet och efter att ha gjort succé i JVM började intresset kring honom växa. 1983 draftades forwarden av Detroit och två år senare blev det en flytt till USA. Under rookiesäsongen stod Klima för 56 poäng och under de kommande fyra åren skulle tjecken vara en av lagets nyckelspelare. Sedan blev det även spel i Edmonton och totalt spelade Klima i fem NHL-klubbar där den största framgången kom 1990 då han vann Stanley Cup med Edmonton. Totalt blev det drygt 500 poäng i världens bästa liga och han ses idag som en av 90-talets främsta tjeckiska spelare även om det sällan blev spel med landslaget.

Gino Odjick – Kanada (1970-2023)

Här har vi en spelare som inte direkt var en poängkung men som ändå satte ett avtryck i världens bästa ishockeyliga. Odjick gjorde sin debut i NHL med Vancouver 1990 och det syntes direkt att det här var en spelare som satte fysiken i främsta rummet, på sina första 45 matcher noterades kanadensaren för hela 296 utvisningsminuter och det var en trend som skulle hålla i sig. Som mest blev det 370 utvisningsminuter under en och samma säsong och mellan 1990-2002 samlade Odjick på sig smått otroliga 2567 minuter i utvisningsbåset. Som en liten jämförelse är det drygt hundra minuter mer än Ulf Samuelsson som är Sveriges mest utvisade NHL-spelare genom tiderna. Under sina tolv säsonger i NHL representerade Odjick förutom Vancouver även New York Islanders, Philadelphia och Montréal.

Adam Johnson – USA (1994-2023)

Vi avslutar med en spelare vars bortgång skapade många rubriker och det var på grund av det faktum att Johnson avled på isen mitt under en match, efter att en skridsko skurit honom så illa att hans liv inte gick att rädda. Johnson blev bara 29 år gammal. Amerikanen var inne på sin första säsong i den brittiska ligan med Nottingham men är mest känd för spel hemma i Nordamerika där det bland annat blev tretton matcher i NHL med Pittsburgh. Större delen av karriären spenderades dock i farmarligan AHL där han spelade fem säsonger och trots sin ålder hann Johnson även med att göra en säsong i den tyska ligan och hösten 2020 stod forwarden för tolv poäng på 21 matcher i SHL med Malmö.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här