Småkronorna har fått bästa möjliga start på U18-VM.

Segern mot Kanada i premiären gav Småkronorna en flygande start på U18-VM i Schweiz och man gick därför in i kvällens möte mot Slovakien med ett gott självförtroendet. Precis som mot lönnlöven fick man en drömstart på matchen, redan efter knappt fem minuters spel kunde man ta ledningen genom Theo Lindstein i powerplay. Bara några minuter senare höll sig Axel Sandin-Pellikka framme och kunde utöka i samma spelform vilket satte Sverige i en fin sits, men med fem minuter kvar av perioden skulle Slovakien reducera genom Juraj Pekarcik – även han i powerplay. De svenska spelarna skulle dock avsluta på topp genom David Edstroms 1-3 vilket var resultatet efter första perioden.

En imponerande upphämtning – förgäves

Matchens andra period blev ingen höjdare för något av lagen, men i den sista tredjedelen hände det en hel del. Halvvägs in i period nummer tre kunde Slovakien reducera (naturligtvis i powerplay) och med sex minuter kvar att spela skulle man även kvittera genom Roman Kukumberg, vilket höjde spänningsnivån i hallen. Småkronorna skulle svara genom att återta ledningen relativt snabbt och med sex sekunder kvar kunde Felix Unger Sörum spika slutresultatet till 3-5 i tom bur. Sverige har därmed inlett U18-VM med dubbla segrar och därmed fått en flygande start i jakten på ett försvarat guld.

En anledning till den goda starten är lagets effektivitet i powerplay. I premiären mot Kanada lyckades man göra tre mål i spelformen och mot Slovakien hittade man rätt ytterligare två gången, där Axel Sandin-Pellikka stod för ett av målen.

– Vi har ett bra powerplay, Noel Nordh är riktigt bra framför nätet. Han får målvakten att inte se skottet och jag försöker bara få in det i hörnet, sa backen till IIHF.com efter slutsignalen.