Småkronorna tog ett steg i rätt riktning i nattens VM-match.

Efter att ha inlett U18-VM på tuffast möjliga sätt genom att möta först USA och sedan Kanada, stod Finland för motståndet i Småkronornas avslutande gruppspelsmatch natten till fredagen. I de två första matcherna fick de svenska spelarna spendera mest tid i egen zon men i nattens match fick man mer tid med pucken och under de inledande minuterna skapade man flera bra målchanser.

Ungefär tio minuter in i första perioden kunde man ta vara på sina chanser, Ida Karlsson stod på rätt plats vid rätt tidpunkt och kunde ge laget ledningen med sitt första mål i turneringen. Trots att man fått träna försvarsspel under de två första matcherna var det fortsatt utrymme för förbättring i just defensiven, för några minuter senare kunde Finland kvittera efter att Julia Schalin styrt in pucken på ett fint sätt efter att de svenska försvararna inte riktigt varit på tårna.

Stjärnan kliver fram

Perioden såg ut att sluta 1-1 men med lite drygt två minuter kvar att spela klev Småkronornas största stjärna, Mira Markström, fram. Forwarden avancerade in i offensiv zon och kunde först ta sig förbi en finsk back med hjälp av en dragning och sedan avsluta med ett riktigt fint dragskott. Ett klassmål av den svenska talangen som nyligen avslutat sin tredje säsong i SDHL med HV71.

Lite längre fram i matchen hade Sverige chansen att utöka till 3-1 men Nicole Halls skott räddades av den finska målvakten och istället började spelet gå över i motståndarnas favör. Andra periodens enda mål gjorde av Adalmiina Makkonen och en bit in i tredje perioden kunde man även ta ledningen genom Pauliina Salonen. Forwardstalangens mål såg ut att bli avgörande men med ett par minuter kvar att spela väljer Sverige att ta ut målvakten i jakt på en kvittering.

Ett dramatiskt avgörande

Pressen mot det finska målet uteblir dock och Sanni Vanhanen är ytterst nära att placera in pucken i den tomma svenska målburen, men pucken tar i stolpen och kort därefter lyckas Sverige få in kvitteringen genom Emma Pfeffer som kunde styra in skottet från Ida Karlsson.

Trots att man fått in en kvittering väljer Sverige att behålla sin målvakt i båset, något som var en vild chansning – som skulle gå hem. Med mindre än tio sekunder kvar av matchen skulle man nämligen forcera in 4-3 genom Jenna Raunio, vilket även blev segermålet.

Småkronorna tar därmed sin första seger i U18-VM och stärker självförtroendet inför den kommande kvartsfinalen.

Sverige – Finland: 4-3 (2-1,0-1,2-1)
1-0, Ida Karlsson (Kandell, Raunio)
1-1, Julia Schalin (Havana, Yrjola)
2-1, Mira Markström (Kandell)
2-2, Adalmiina Makkonen (Vanhanen, Kuoppala)
2-3, Pauliina Salonen (Vanhanen, Yrjola)
3-3, Emma Pfeffer (Karlsson, Kandell)
4-3, Jenna Raunio