Efter ett händelserikt gruppspel är det dags att blicka framåt. 

Det har bara gått några dagar sedan Damkronornas VM-premiär mot Tyskland men det är redan dags att summera gruppspelet, där sammanlagt tio landslag deltog. Ett gruppspel där det bjöds på få överraskningar och de stora förhandsfavoriterna visade sig från sin bästa sida.

Svensk succé

Damkronorna kom till VM med relativt låga förväntningar på sig och premiären mot Tyskland målades upp som en svår utmaning och något av en nyckelmatch i jakten på en kvartsfinalbiljett. Det skulle visa sig bli starten på ett väldigt lyckat gruppspel och efter segern (5-2) kunde de svenska spelarna konstatera att vägen mot slutspel låg öppen. Även mot Ungern blev det seger och när Japan besegrades med 2-0 var gruppsegern säkrad. Något som inte hänt Sverige på närmare tio år. Under tisdagen rundades gruppspelet av genom att vinna mot rivalen Norge med hela 8-0 efter att Ebba Hedqvist gjort tre av målen och nu kan Damkronorna blicka fram mot ett nytt laddat möte då Finland väntar i kvarten.

Noterbart är att flera av de svenska spelarna klivit fram på ett övertygande sätt, inte minst Linnéa Johansson som samlat ihop tillräckligt många poäng för att ligga delad tvåa i turneringens poängliga. Dessutom har målvakten Emma Söderberg stått för stabila insatser i målet och i mötet med Norge klev backtalangen Jenna Raunio fram och stod för både mål och assist. Dessutom snittar en minst lika stor talang – Hilda Svensson – en poäng per match och kedjekamraten Lina Ljungblom har gjort två mål.

Maktkampen

På förhand handlade det mesta i Grupp A om maktkampen mellan de två giganterna – Kanada och USA. De båda lagen brukar abonnera på finalplatserna och visade under gruppspelet att man bli att räkna med även den här gången. Precis som vanligt blev det en gruppfinal mellan lagen och den här gången gick USA segrande med 2-1 efter att man haft ett relativt stort spelövertag.

Amerikanskorna gick därmed igenom gruppspelet utan att tappa poäng och man hade även en imponerande målskillnad (18-2) som visar att formen är där den ska. I övrigt kan vi konstatera att det mesta gick som förväntat i gruppspelet, det blev tillslut Norge och Ungern som missade kvartsfinalerna och precis som vanligt gick samtliga lag vidare från Grupp A – något som man ska förändra till nästa år.

GRUPP A 

  1. USA, 12 poäng (+16)
  2. Kanada, 9 poäng (+14)
  3. Finland, 6 poäng (-8)
  4. Tjeckien, 3 poäng (-9)
  5. Schweiz, 0 poäng (-13)

GRUPP B 

  1. Sverige, 12 poäng (+15)
  2. Tyskland, 9 poäng (+4)
  3. Japan, 6 poäng (+2)
  4. Norge, 3 poäng (-11)
  5. Ungern, 0 poäng (-10)

POÄNGLIGAN 

  1. Marie-Philip Poulin (Kanada) – 8 poäng (3+5)
  2. Hilary Knight (USA) – 6 poäng (2+4)
    Linnéa Johansson (Sverige) – 6 poäng (1+5)
    Alex Carpenter (USA) – 6 poäng (1+5)
  3. Jennifer Gardiner (Kanada) – 5 poäng (3+2)
    Kelly Pannek (USA) – 5 poäng (2+3)
    Laura Stacey (Kanada) – 5 poäng (2+3)

MÅLVAKTSLIGAN (minst två spelade matcher)

  1. Gwyneth Philips (USA) – 100% (2 matcher)
  2. Kristen Campbell (Kanada) – 97.7% (2 matcher)
  3. Emma Söderberg (Sverige) – 96.7% (3 matcher)
  4. Miyuu Masuhara (Japan) – 96.5% (4 matcher)
  5. Ann-Reneé Desbiens (Kanada) – 95.6% (2 matcher)

Så spelas kvartsfinalerna

Torsdag 17:e april

Finland – Sverige (10:00)
USA – Tyskland (13:30)
Tjeckien – Schweiz (17:00)
Kanada – Japan (20:00)

Damkronornas kvartsfinal mot Finland kommer att sändas på SVT. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.