USA ser ut att ha prickat formen perfekt lagom till VM.

Schweiz första dygn i årets ishockey-VM var på förhand bland det tuffaste man kunde tänka sig – först möte mot de regerande mästarna Kanada, för att 22 timmar senare möta USA. Premiären blev precis som väntat en väldigt svår match där man dock kom undan med hedern i behåll efter att “bara” förlorat med 0-4, mycket tack vare ett uppoffrande spel i egen zon och en målvakt som stundtals storspelare.

Rekord – för andra dagen i rad

Under torsdagen slog Hilda Svensson nytt rekord när hon gjorde mål efter tio sekunders spel i matchen mot Tyskland men i mötet mellan Schweiz och USA lyckades Abbey Murphy med bedriften att sätta ledningspucken redan efter sju sekunder. Med ett färsk rekord fick USA en drömstart och man fortsatte på den inslagna vägen, med fem minuter kvar av första perioden kunde Caroline Harvey utöka i powerplay och sedan skulle man göra ytterligare två mål innan det var dags för periodvila. En vila Schweiz var i stort behov av.

Även i andra perioden lyckades USA ta vara på sina chanser och när Abby Roque satte 0-5 var segern i praktiken säkrad. Schweiz skulle senare lyckas göra sitt första mål i turneringen men när Rahel Enzler tittade upp på resultattavlan stod det 1-7 på densamma. USA vann tillslut matchen med hela 1-9 vilket gör att man tagit två raka segrar och därmed toppar grupp A.

Schweiz – USA: 1-9 (0-4,0-2,1-3)
0-1 Abbey Murphy (Roque)
0-2 Caroline Harvey (Heise)
0-3 Hannah Bilka (Heise)
0-4 Becca Gilmore (Hughes, Murphy)
0-5 Abby Roque (Murphy)
0-6 Amanda Kessel (Heise, Barnes)
0-7 Caroline Harvey (Roque, Janecke)