Det ser ut att bli fler blågula inslag i världens bästa ishockeyliga. 

För ungefär ett år sedan släpptes nyheten att det skulle skapas en ny proffsliga i Nordamerika, som på sikt skulle bli en maktfaktor på damsidan och den första säsongen blev en riktig succé med mycket publik och uppmärksamhet. Nu är det dags att blicka framåt och under natten hölls årets draft, där de sex klubbarna fick chansen att rekrytera spelare inför framtiden.

Svenska landslagsduon valda

Förra året tog två svenska spelare plats i draften, dels Emma Söderberg men även forwarden Lina Ljungblom. För Ljungbloms del fick dock debuten vänta eftersom hon redan hade kontrakt med Modo men under gårdagen presenterades landslagsstjärnan för Montréal. Även i årets draft blev två svenskor valda, redan som nummer tio valdes Maja Nylén Persson av New York och i den sjätte rundan valde Montréal Anna Kjellbin som därmed lämnar Luleå.

Stjärnan vald först

Precis som på herrsidan fanns det en del spekulationer kring vilken spelare som skulle väljas först i draften och det blev precis som väntat Sarah Fillier, som förmodligen hade kunnat väljas tidigt redan förra året men som istället fokuserade på spel i collegeligan. Nu är dock 24-åringen redo att kliva in i den nya proffsligan och det var New York som fick chansen att välja henne först i draften. Fillier har trots sin ålder redan hunnit vinna tre VM-guld och på meritlistan finns även OS-guldet från 2022, där hon stod för åtta mål på sju matcher. Den kanadensiska stjärnan blir därmed lagkamrat med Nylén Persson och möjligen även med Johanna Fällman som spelade i New York den gångna säsongen.

DE VALDES TIDIGT I PWHL-DRAFTEN 2024

 1. Sarah Fillier – New York
  En av världens främsta spelare som bland annat har tre VM-guld på sin meritlista. Har gjort imponerande 194 poäng på 120 matcher i collegeligan.
 2. Danielle Serdachny – Ottawa
  Lovande forward som vunnit VM-guld och som stod för 61 poäng i collegeligan den här säsongen.
 3. Claire Thompson – Minnesota
  Duktig back som vunnit både VM och OS med Kanada men som inte spelade något den här säsongen.
 4. Hannah Bilka – Boston
  Stor talang som imponerat i collegeligan de senaste säsongerna och som vunnit ett VM-guld med USA.
 5. Cayla Barnes – Montréal
  En av USA:s mest lovande backar som redan hunnit vinna både OS och VM-guld.
 6. Julia Gosling – Toronto
  Skicklig kanadensisk forward som främst imponerat i collegeligan.
 7. Daniela Pejsova – Boston
  En av Tjeckiens bästa backspelare som vunnit två SM-guld med Luleå och som även har dubbla brons i VM på meritlistan.
 8. Ronja Savolainen – Ottawa
  En av Finlands bästa spelare de senaste åren, som vunnit hela sex SM-guld och som även har sju mästerskapsmedaljer på sin fina meritlista.
 9. Britta Curl –  Minnesota
  Lovande center som var briljant i collegeligan den gångna säsongen.
 10. Maja Nylén Persson – New York 
  Sveriges bästa back på damsidan som trots sin ålder (23) redan varit med i två olympiska spel och som varit en av SDHL:s främsta på positionen de senaste åren.

 

Fem andra intressanta spelare i draften

 1. Noora Tulus – New York (13)
  En av SDHL:s främsta spelare de senaste åren som vunnit hela sju SM-guld och som bland annat stod för hela 61 poäng på 36 grundseriematcher den gångna säsongen.
 2. Anna Meixner – Ottawa (32)
  Österrikes största stjärna som varit lagkapten i landslaget sedan några år tillbaka och som gjort imponerande 147 poäng på 128 matcher i SDHL.
 3. Anna Kjellbin – Montréal (35)
  Rutinerad back som tidigt gick ut med att PWHL lockade och som nu får chansen att slå sig in i Montréals lag. Har fem SM-guld på meritlistan.
 4. Ilona Markova – Boston (37)
  Är relativt okänd på internationell nivå men har varit en av Rysslands främsta spelare de senaste åren. Stod bland annat för 50 poäng på 49 matcher i den ryska ligan den här säsongen och var med när det blev brons i U18-VM säsongen 19/20.
 5. Amanda Kessel – Montréal (39)
  Rutinerad stjärna som bland annat har hela fyra VM-guld med USA på meritlistan. Har inte spelat något sedan VM förra året och är något av ett frågetecken inför den kommande säsongen.

MER DAMHOCKEY: Lina Ljungblom klar för PWHL

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här