Med tre dagar kvar till ishockey-VM har Tre Kronor presenterat sin trupp. 

Samtidigt som flertalet andra länder, bland annat storfavoriten Kanada, presenterat sina trupper inför ishockey-VM i Finland har Sverige legat relativt lågt men under förmiddagen gick man tillslut ut med vilka spelare som tar plats i den preliminära truppen som ska vara med och försöka säkra en VM-medalj.

– Truppen vi har tagit ut är stark rakt igenom. Vi har högklassiga målvakter, en rutinerad och oerhört spelskicklig backsida och forwards som både kan grovjobba och bidra med spets, säger förbundskaptenen Johan Garpenlöv i ett pressmeddelande.

Stjärnduon ska säkra defensiven

De senaste veckorna har flertalet tunga namn från NHL tackat nej till att vara med i VM men två som tackat ja hittar vi i Rasmus Dahlin och Oliver Ekman-Larsson. De båda backarna kan blicka tillbaka på lyckade säsonger där man befäst sin status i sina respektive lag, för Dahlins del är han fortsatt en nyckelspelare i Buffalo medan Ekman-Larsson tog för sig direkt som nyförvärv i Vancouver efter att ha spenderat mer än tio år i Arizona Coyotes.

Duon kommer till VM-laget med värdefull rutin från spel på en hög nivå och kommer bli väldigt viktiga, ska Tre Kronor lyckas ta sig långt i mästerskapet måste spelarna från NHL vara med och leverera – både i defensiv och offensiv. Bland de övriga nyckelspelarna hittar vi Columbus Emil Bemström och Rasmus Asplund, som till vardags är lagkamrat med Dahlin i Buffalo. Totalt har Sverige med sig sex spelare från NHL men chansen finns att den siffran ökar under mästerskapets gång. Något som skulle vara väldigt goda nyheter i jakten på medalj.

Succéspelaren – ett frågetecken inför VM

En av de positiva nyheterna inför VM var att Johan Garpenlöv tagit ut Jonatan Berggren och den lovande forwarden fick chansen att visa upp sig under Beijer Hockey Games, men så sent som igår tvingades förbundet gå ut med nyheten att 21-åringen konstaterats smittad av coronaviruset. Det innebär att Tre Kronor får inleda VM utan succéspelaren som dominerat i Detroits farmarlag den här säsongen, men det finns fortfarande en liten chans att han kan ansluta till laget längre fram. Något som vore goda nyheter för ett lag som behöver alla offensivt skickliga spelare man kan få.

Sista veckorna med gänget

För spelare som nyss nämnda Berggren och Rasmus Dahlin är det här första gången man spelar ett ishockey-VM på seniornivå och mycket talar för att det kommer fler chanser men för en annan person är det här – högst troligt sista gången. Förbundskaptenen Johan Garpenlöv tillträdde sensommaren 2018 efter att Rikard Grönborg gjort succé genom att bland annat ta dubbla VM-guld. Pressen och förväntningarna var därmed höga på Garpenlöv men den stora succén uteblev, mycket på grund av en rejäl skopa otur.

Coronapandemin gjorde att ishockey-VM 2020 ställdes in och den gångna vinterns stora show – de olympiska spelen, blev av utan spelare från NHL. Detta trots att det länge såg ut som Tre Kronor skulle kunna få använda sig av sina största stjärnor från världens bästa liga. Mästerskapet i Finland blir därmed Garpenlövs sista veckor med landslaget innan Växjös Sam Hallam tar över ansvaret för Tre Kronor. Frågan är om stockholmaren får ett lyckligt avslut på sin tid som förbundskapten.

TRE KRONORS TRUPP TILL ISHOCKEY-VM 2022
Målvakter
35. Oscar Dansk (Spartak Moskva)
45. Magnus Hellberg (Detroit)
63. Marcus Högberg (Linköping)
Backar
2. Christian Folin (Frölunda)
6. Adam Larsson (Seattle Kraken)
7. Henrik Tömmernes (Genéve-Servette)
23. Oliver Ekman-Larsson (Vancouver Canucks)
26. Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres)
54. Anton Lindholm (Dinamo Minsk)
56. Erik Gustafsson (Chicago Blackhawks)
64. Jonathan Pudas (Skellefteå)
Forwards
9. Linus Karlsson (Skellefteå)
12. Max Friberg (Frölunda)
17. Oskar Lang (Leksand)
25. Elmer Söderholm (Frölunda)
28. Anton Bengtsson (Rögle)
32. Lucas Wallmark (klubblös)
42. Joakim Nordström (klubblös)
48. Carl Klingberg (EV Zug)
62. Joel Kellman (Växjö)
66. Nils Åman (Leksand)
72. Emil Bemström (Columbus Blue Jackets)
74. Rasmus Asplund (Buffalo Sabres)
86. Mathias Bromé (Örebro)

SVERIGES SPELSCHEMA I ISHOCKEY-VM 2022
14 maj
Sverige – Österrike (11:20)
15 maj
Tjeckien – Sverige (19:20)
17 maj
Sverige – Storbritannien (19:20)
18 maj
Finland – Sverige (19:20)
21 maj
USA – Sverige (11:20)
22 maj
Sverige – Norge (19:20)
24 maj
Sverige – Lettland (11:20)

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här