Tre Kronor fick en bra avslutning på Beijer Hockey Games.

Efter en relativt blek premiär mot Tjeckien stod Tre Kronor för en bättre insats när Schweiz besegrades med uddamålet under lördagen, vilket höjde förväntningarna inför dagens match mot rivalen Finland. Det svenska laget fick en drömstart efter att Max Friberg hittat rätt redan efter 50 sekunder spel, assisterad av bland annat NHL-spelaren Rasmus Asplund som var en av Sveriges främsta spelare i matchen.

Några minuter senare utökades ledningen genom Joakim Nordström vilket satte Tre Kronor i en väldigt bra sits inför fortsättningen av matchen, men resterande del av perioden tillhörde i stor grad Finland. Knappt två minuter efter Nordströms mål kunde Sakari Manninen reducera och samma spelare skulle även kvittera i början av andra perioden.

En stigande form?

I andra perioden bjöds det på ett relativt underhållande spel där båda lagens målvakter sattes på prov och med ynka 18 sekunder kvar att spela kunde Joel Kellman åter ge Sverige ledningen med sitt 3-2 mål. Rent spelmässigt skiljde det inte mycket mellan lagen men när Emil Bemström satte 4-2 kändes det som maktbalansen började glida över i svensk favör. Målet var forwardens andra i Beijer Hockey Games och båda fullträffarna kom i spelformen powerplay, något som borde kännas lovande inför VM för förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

Den svenska glädjen blev dock kortvarig, endast nio sekunder efter Bemströms mål lyckades Harri Pesonen trycka in pucken bakom Magnus Hellberg vilket åter skapade spänning. I slutet av perioden försökte Finland skapa en offensiv god nog för att få in en kvitteringspuck genom att plocka ut sin målvakt Harri Säteri men den taktiska detaljen gav inte utdelning, utan Sverige kan avsluta Beijer Hockey Games med att ta sin andra seger på tre matcher.

Överlag får den svenska insatsen ses som fullt godkänd och även om det fortfarande finns saker att slipa på så verkar formen vara på väg i rätt riktning. I dagens match visade Rasmus Dahlin upp sig för första gången sedan han tackade ja till VM-spel och stjärnbacken stod direkt för en insats som visade att mycket av Sveriges spel kommer kretsa kring honom.

MATCHFAKTA
Sverige – Finland: 4-3 (2-1,1-1,1-1)
1-0, Max Friberg (Kellman, Asplund)
2-0, Joakim Nordström (Bemström, Dahlin)
2-1, Sakari Manninen
2-2, Sakari Manninen (Hartikainen, Pesonen)
3-2, Joel Kellman (Asplund, Ekman-Larsson)
Skott: 34-19
Utvisningsminuter: 8-12
Publik: ingen uppgift (Avicii arena, Stockholm)

Trots dagens resultat blir får Tre Kronor nöja sig med en andraplats i turneringen, detta på grund av att Tjeckien lyckades ta sig igenom veckan med tre raka segrar. I dagens avslutande kamp mot Schweiz stod laget för en ny insats där men där det dröjde till den avslutande perioden innan man kunde sätta matchens tre mål. Noterbart är att de tjeckiska målvakterna Karel Vejmelka och Marek Langhammer gjort väldigt fina insatser, räddningsprocenten 97.78 respektive 96.88 visar att duon har hittat formen lagom till VM.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här