Mycket att spelet i Schweiz kretsar kring en spelare. 

Med knappt tre veckor kvar till de olympiska spelen börjar det bli hög tid att formera sina styrkor och det är precis vad Schweiz har gjort, under gårdagen gick hockeyförbundet ut med vilka spelare som ska representera damlaget i turneringen.

Schweiz har på senare år blivit ett land att räkna med även på damsidan, i OS för fyra år sedan blev det en fin femteplats och redan i Sochi fyra år tidigare lyckades man ta hem ett överraskande brons. Fjärdeplatsen från fjolårets VM visar att Schweiz fortfarande håller hög klass och siktet bör därmed vara inställt på medalj i OS.

Stjärnan ska leda Schweiz till succé

Flera spelare har tackat för sig sedan 2018 men Schweiz åker ändå till Peking med ett starkt lag på pappret. Mycket hänger på hur det offensiva spelet kommer fungera och nyckeln till en lyckad turnering hänger på en spelare – Lara Stalder. Den rutinerade forwarden gjorde VM-debut redan säsongen 10/11 och har de senaste åren varit en av Europas främsta offensiva spelare. Något hon inte minst visat i SDHL där det hunnit bli mer än 300 poäng.

För ett par år sedan såg Stalder ut att fundera på att avsluta karriären men den här säsongen har 27-åringen visat att hon har mycket kvar att ge, det har blivit imponerande 22 mål på 23 matcher med Brynäs och den spelskickliga forwarden kan mycket väl ta hem skytteligan i OS. Skulle hon lyckas med det gör hon om lagkompisen Alina Müllers bedrift från 2018, då stod 23-åringen för hela sju mål på sex matcher och hon har blivit en mycket bättre spelare sedan dess.

Veteranens sista show?

Det är inget snack om att Lara Stalder är Schweiz största stjärna men hon är inte den mest rutinerade, där finns det nämligen en annan spelare som slår henne på fingrarna. Backen Nicole Bullo gjorde sitt första VM redan säsongen 03/04 och nu siktar 34-åringen in sig på att göra sitt femte olympiska spel. Den offensivt skickliga backen håller fortfarande god internationell klass och gör bra ifrån sig i den inhemska ligan, där hon är inne på sin totalt 18:e säsong i Lugano. Trots detta talar en hel del för att turneringen i Peking blir Bullos sista olympiska spel och hon vill säkerligen avsluta med stil.

HELA SCHWEIZ OS-TRUPP
Målvakter
Andrea Brandli
Saskia Maurer
Caroline Spies
Backar 
Nicole Bullo
Lara Christen
Sarah Forster
Sinja Leemann
Alina Marti
Shannon Sigrist
Nicole Vallario
Stefanie Wetli
Forwards
Rahel Enzler
Lena-Marie Lutz
Keely Moy
Alina Muller
Kaleigh Quennec
Evelina Raselli
Lisa Ruedi
Dominique Ruegg
Noemi Ryhner
Phoebe Staenz
Lara Stalder
Laura Zimmermann

Tror du att Schweiz kan lyckas med sitt mål och ta medalj i OS? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.