Vi firar Sveriges nationaldag med en tillbakablick på några klassiska händelser i svensk ishockey.

Samtidigt som kungen och drottningen gör sig redo för den traditionsenliga färden till Skansen väljer vi här på vmishockey.se att fira nationaldagen genom att göra en tillbakablick på några av de största händelserna inom svensk ishockey. Händelser som på ett eller annat sätt gjort avtryck på generationer av supportrar, ledare och spelare.

Sex klassiska ögonblick i svensk ishockey

Canada Cup – 1976

Under början av hösten bjöd Kanada in till hockeyfest och man lyckades tillslut vinna hela Canada Cup efter att ha besegrat Tjeckoslovakien i finalserien, men det är det nog få som minns idag. Turneringens stora händelse skedde några dagar tidigare när Sverige skulle spela mot USA i premiären. Under spelarpresentationen fick Börje Salming ta emot stående ovationer som aldrig ville ta slut och det blev ett bevis på hans popularitet i Kanada, något som det svenska folket tidigare bara läst om i tidningen. Nu fick man se hur stor backen egentligen var på andra sidan Atlanten. I matchen mot Kanada fick han också ta emot publikens jubel och applåderna var faktiskt högre än för många av de kanadensiska stjärnorna. Ovationerna inför matchen mot USA har satt så pass stort avtryck på den svenska ishockeyhistorien att det i höstas blev utsett till tidernas ögonblick.

OS i Lillehammer – 1994 

Under det tidiga 90-talet hade Tre Kronor etablerat sig som en riktig stormakt genom att vinna två raka VM-guld (91,92) men i OS brukade det rent historiskt gå tyngre. Vid OS i Albertville -92 fick man nöja sig med en femteplats efter att blivit utslagna i kvarten mot Tjeckoslovakien men två år senare skulle det gå bättre. Tre Kronor åkte till Lillehammer med flera talanger men även med ett gäng rutinerade spelare som vänt hem till Europa efter många år i Nordamerika och det skulle visa sig bli en lyckad kombination. Det svenska spelet blev bättre under turneringens gång och glädjen var enorm efter att man lyckats besegra Ryssland i semifinalen.

Finalen mot Kanada blev ett riktigt drama i fyra akter innan avgörandet på straffar där Tommy Salo stod för viktiga räddningar och där Peter Forsberg gjorde ett numera klassiskt mål som sedermera blev frimärke.

VM i Moskva – 1957 

Efter många år utan att nå hela vägen såg Tre Kronor ut att ha något lovande på gång under VM i Sovjetunionen 1957. Naturligtvis var värdnationen samt Tjeckoslovakien stora favoriter till att ta hem guldet även den här gången men när Sverige besegrade just Tjeckoslovakien med 2-0 väcktes hoppet till liv. Sverige fortsatte att spela bra och anförda av publikfavoriten Sven Tumba stod man plötsligt i en guldmatch mot Sovjet. Väl där fick man en drömstart med två tidiga mål, men fyra ryska mål i andra perioden gjorde att guldet kändes avlägset. I den avslutande perioden lyckades man dock få in en reducering och kvittering vilket gjorde att matchen slutade oavgjort, och eftersom Sovjet tidigare tappat poäng mot Tjeckoslovakien räckte det för att Sverige skulle vinna sitt första VM-guld genom tiderna.

OS i Salt Lake City – 2002

Så gott som alla stjärnor var på plats när USA skulle bjuda in till en riktig hockeyfest och för svensk del kunde det bli en riktigt lyckad turnering. Spelare som Mats Sundin, Markus Näslund och Daniel Alfredsson gjorde att förväntningarna var höga på det svenska laget och inte blev det sämre av att Tre Kronor besegrade Kanada med 5-2 i premiären, i en match som mycket väl kan vara den bästa insatsen av ett svenskt landslag på 2000-talet. Man vann sedan mot Tjeckien och krossade Tyskland vilket gjorde att det var upplagt för fest när slutspelet tog vid.

I kvartsfinalen stod Vitryssland för motståndet och det var en match som Tre Kronor var stor favorit till att vinna, men man låg under efter första perioden och i början av tredje perioden kom avgörandet. Fram tills dess hade Vladimir Kopat inte gjort något större avtryck på turneringen med med sitt slagskott från mittzonen överrumplade han Tommy Salo, slog ut Sverige och skapade ett av OS-hockeyns största ögonblick genom tiderna. Han skrev därmed även in sig i den svenska ishockeyhistorien.

VM i Finland – 2003 

Ett år efter misslyckandet i Salt Lake var Tre Kronor ute efter revansch och på förhand skulle VM i Finland kunna bli riktigt bra. Anförda av Mats Sundin och Peter Forsberg var man på jakt efter sitt första guld sedan 1998 och i gruppspelet vann man två av tre matchen vilket gav en plats i den så kallade mellanrundan. Väl där vann man samtliga matcher vilket resulterade i en kvartsfinal mot Finland.

Mötet mot värdnationen blev en publikfest och det skulle även bli en av tidernas höjdare. Sverige tog visserligen ledningen genom Mats Sundin men sedan kom den finska hockeymaskinen igång och knappt sju minuter in i andra perioden kunde Teemu Selänne sätta sitt tredje mål för kvällen och utöka ledningen till 5-1. Läget såg därmed dystert ut för Tre Kronor men man lyckades på något sätt väcka liv i spänningen när Jörgen Jönsson reducerade, och när Peter Forsberg fick in 5-3 tändes hoppet ytterligare.

I slutet av andra perioden fick Jonas Höglund in 5-4 och en bit in i tredje perioden kunde Forsberg kvittera med ett mål som numera är klassiskt, där han tog sig genom hela det finska försvaret innan han kunde runda buren och få in pucken bakom Pasi Nurminen. Plötsligt stod det 5-5 på resultattavlan och med fem minuter kvar att spela kunde Per-Johan Axelsson styra in 5-6 vilket även blev slutresultatet. Vändningen var därmed fullbordad.

– Det är faktiskt helt otroligt, vi trodde inte på det när vi låg under med 5-1, men…. Vi hade lite flyt där men det känns bra nu. När man leder med 5-1 på hemmaplan i kvartsfinalen i VM och förlorar, det kan inte vara kul. Det är sånt som händer i hockey, sa Peter Forsberg till Sveriges radio efter slutsignalen.

Glädjen var enorm i laget och stämningen på topp inför finalen mot Kanada men där åkte man på en tung förlust efter förlängning vilket gjorde att de svenska spelarna fick lämna Helsingfors med ett silver.

OS i Turin – 2006 

Fyra år efter fiaskot i Salt Lake City åkte Tre Kronor ner till Italien för att på något sätt försöka rädda hedern och man gjorde det med ett ganska ålderstiget lag där flera spelare såg ut att gå mot sitt sista olympiska spel. Precis som vanligt var konkurrensen hård men med Nicklas Lidström som lagkapten lyckades Sverige man ta sig vidare till kvartsfinal där Schweiz besegrades. Sedan vann man en målrik semi mot Tjeckien (7-3) vilket resulterade i den första finalen sedan 1994 – den här gången med rivalen Finland som motståndare.

Precis som vid VM tre år tidigare blev det här ett riktigt drama och inför den tredje perioden stod det 2-2 på resultattavlan. Marginalerna var små och avgörandet skedde i början av tredje perioden när Peter Forsberg tog sig in i offensiv zon, hittade fram till Mats Sundin som lämnade över pucken till Nicklas Lidström som kunde placera upp pucken i ena krysset med turneringens hårdaste slagskott. Finland pressade på i slutet men Henrik Lundqvist stod för några enastående räddningar och när slutsignalen ljöd kunde de svenska spelarna fira sitt första OS-guld sedan 1994. För den gyllene generationen med spelare som Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström och Peter Forsberg blev det här sista gången som man fick fira en stor framgång tillsammans men man fick tillslut sitt guld och sin plats i den svenska ishockeyhistorien.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här