Idag fullbordar Damkronorna en händelserik vecka.

De senaste dagarna har Damkronorna intensifierat sina förberedelser inför säsongen genom att vara på ett läger i finska Vierumäki, där höjdpunkten varit att delta i en trenationersturnering med Finland och Tjeckien. Trots att man hade ett väldigt intressant lag på pappret fick Damkronorna en tuff start på turneringen, först föll man mot Finland i premiären och sedan tappade man 2-0 till 2-4 mot Tjeckien i en match man tillslut förlorade med 3-4. Därmed fanns det mer att önska inför gårdagens möte med Finland som hade fått en betydligt bättre start på turneringen.

Gårdagen blev utan tvekan ett steg i rätt riktning för det svenska laget, man fick visserligen se Petra Nieminen göra matchens första mål men sedan kunde Sara Hjalmarsson kvittera innan den första perioden var färdigspelad. I slutet av andra perioden kom två nya svenska mål och med fyra minuter kvar av den tredje akten kunde Lina Ljungblom spika slutresultatet till 4-1 i tom bur. Något som bör ha gett självförtroendet en skjuts i rätt riktning inför eftermiddagens match mot Tjeckien.

– En stark och viktig seger för svensk damhockey, senaste vinsten mot Finland var 2019. Det som sticker ut i den här laginsatsen är kommunikationen, drivet och beslutsamheten i duellerna. Starkt målvaktsspel, stängt i PK och mål i PP. Många goda vanor att ta med, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till förbundets twitter.

Motståndarkollen

Efter tre rent spelmässigt ganska jämna är det alltjämt dags för Damkronorna att avsluta turneringen i Finland och man gör det genom att ta sig an ett formstarkt Tjeckien som stundtals imponerat. Lagen möttes så sent som i torsdags då tre mål i andra perioden bäddade för en tjeckisk seger. Man visade sedan prov på ett väldigt fint spel i fredagsmatchen mot Finland där det blev seger med hela 6-2 vilket gör att hoppet lever om att ta hem turneringssegern.

I den tjeckiska truppen finns ett flertal spelare som är bekanta för den svenska ishockeypubliken, inte minst backen Daniela Pejsova som fått ett stort förtroende och som snart ska gå in på sin andra säsong i Brynäs men som tidigare även representerat Modo i fyra år. I truppen hittar vi även supertalangen Adela Sapovalivova som bara är sjutton år men som redan spelat två VM på seniornivå. Efter en stark säsong hemma i Tjeckien har forwarden värvats till Modo vilket naturligtvis gör henne lite extra intressant att följa i dagens match.

Matchen startar 12:00 och kan ses HÄR