Ikväll avgörs det vilka två lag som kommer göra upp om VM-guldet. 

Efter fyra händelserika kvartsfinaler återstår det endast fyra lag i kampen om tre åtråvärda medaljer. För USA och Kanada är det väntat, men för både Tjeckien och Schweiz får det ses som en framgång att ta sig vidare till semifinalerna. Nedan kommer lite uppsnack inför kvällens matcher.

USA – Tjeckien

I kvällens första semifinal möts två lag som har bra koll på varandra efter att ha mötts redan i gruppspelet. Den gången vann USA med klara siffror (6-2) och insatserna tidigare i turneringen gör amerikanskorna till klar favorit. Det vi dock ska komma ihåg från den matchen var att Tjeckien inte riktigt var på topp, samt att USA bjöd på mängder av chanser i powerplay eftersom man spelade väldigt odisciplinerat vilket bland annat resulterade i hela åtta utvisningar i tredje perioden, bland annat en 5+10 när Kelly Pannek stod för en huvudtackling.

USA:s interna poängliga
 1. Caroline Harvey, 8 poäng (2+6)
  Taylor Heise, 8 poäng (1+7)
 2. Abby Roque, 7 poäng (2+5)
 3. Hannah Bilka, 6 poäng (4+2)
  Hilary Knight, 6 poäng (3+3)
  Abbey Murphy, 6 poäng (3+3)
  Alex Carpenter, 6 poäng (2+4)
Tjeckiens interna poängliga
 1. Katerina Mrazova, 3 poäng (2+1)
  Natalie Mlynkova, 3 poäng (2+1)
  Sara Cajanova, 3 poäng (1+2)
  Noemi Neubauerova, 3 poäng (0+3)
  Dominika Laskova, 3 poäng (0+3)

  På pappret har USA den starkaste truppen av de båda lagen och i sina bästa stunder kan man vara med och utmana rivalen Kanada om guldet, vilket man verkligen visade i gruppspelet där det tillslut krävdes straffar innan lönnlöven kunde säkra segern. Tjeckien har stundtals spelat väldigt bra, inte minst i mötet med Schweiz, och stod för en fin insats när Finland besegrades med 2-1 i kvartsfinalen. Gör man en liknande prestation ikväll så ska inte USA ta något för givet.

Matchstart – 18:00

 

Kanada – Schweiz

Om Tjeckien har en liten chans att skrälla så har Schweiz en minimal chans att göra samma sak. I kvällens sena semifinal talar det mesta för att Kanada knyter ihop säcken och tar sig till ytterligare en VM-final, en i raden. För Schweiz vore det en enorm bedrift att bara utmana om en sådan, men det mesta talar för att man står inför en övermäktig uppgift. Detta trots en stundtals fin insats i kvartsfinalen mot Japan som man vann med 5-1 efter att Lara Stalder varit inblandad i fyra av lagets mål.

Kanadas interna poängliga
 1. Sarah Fillier, 8 poäng (4+4)
 2. Sarah Nurse, 7 poäng (4+3)
 3. Blayre Turnbull, 6 poäng (2+4)
 4. Marie-Philip Poulin, 5 poäng (3+2)
  Erin Ambrose, 5 poäng (0+5)
Schweiz interna poängliga
 1. Lara Stalder, 10 poäng (3+7)
 2. Alina Müller, 8 poäng (3+5)
 3. Rahel Enzler, 7 poäng (3+4)
 4. Lara Christen, 4 poäng (2+2)

Kanada är som sagt var stor förhandsfavorit och allt annat än seger vore ett gigantiskt misslyckande. Med det sagt hamnade man i en svår sits i sin kvartsfinal mot Damkronorna och hade marginalerna velat annorlunda hade det varit Sverige som mötte Schweiz ikväll. Tillslut lyckades dock Kanada dra det längsta strået vilket var helt rättvist sett till matchbilden, och gör man en liknande insats så bör Schweiz inte ha mycket att sätta emot. Det här är en match där Kanada bara har något att förlora. För Schweiz är varje lyckad aktion, varje skott och räddning en framgång – även om Sveriges insats förmodligen fick laget att drömma.

Matchen startar 22:00 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.