Idag är det dags för Tre Kronor att inleda årets sista turnering. 

Efter att ha inlett säsongen på bästa möjliga vis genom att vinna Karjala Tournament är det den här veckan dags för Tre Kronor att försöka bibehålla den goda formen. Nu är det Schweiz tur att stå som värd för det andra kapitlet i säsongens upplaga av Euro Hockey Tour och i premiären får värdnationen ta sig an just Sverige.

Inför Sverige – Schweiz

För svensk del handlar det som bekant om att fortsätta spela på en hög nivå, insatserna i Karjala var stundtals väldigt bra och redan där satte man sig i respekt hos de andra lagen. Det är dock ett till stora delar nytt lag som tagit sig ner till alperna, spelare som Jonathan Dahlén och André Petersson valdes bort eftersom förbundskaptenen Sam Hallam vill ge fler spelare från den Schweiziska ligan chansen att visa upp sig. En av de nya i truppen är backen Henrik Tömmernes, till vardags i Genéve, och han ser fram emot att få stifta bekantskap med den nya förbundskaptenen.

– Det är intressant med Sam i spetsen och nya assisterande så det är kul att starta nån form av ny resa och lära känna honom. Nu har vi bara haft en träning, men det är lite annan syn och kul att få vara med att bygga upp hans stil också, säger backen till Hockeynews.se

Bland de “nya” spelarna i Tre Kronor finns även forwardsöftet Emil Heineman som inlett säsongen lovande i Leksand. 21-åringen spås en lysande framtid och sitter redan på ett NHL-kontrakt med den anrika klubben Montréal Canadiens, som lånat ut honom till Dalarna. Bland de mer rutinerade namnen hittar vi backen Magnus Nygren – som nyligen skrivit på för Färjestad – samt Victor Rask som är tillbaka i Europa efter att ha spenderat de senaste tio åren i Nordamerika. Där finns utan tvekan en spelare att hålla ett extra öga på de kommande dagarna.

Även i det schweiziska laget har det skett en hel del ändringar sedan Karjala, förbundskaptenen Patrick Fischer har bland annat valt att låta veteranen Andres Ambühl stanna hemma – detta trots att den rutinerade forwarden gjorde väldigt bra ifrån sig under inledningen av säsongen. Istället är det spelare som Sven Andrighetto och Dean Kukan som förväntas dra ett tungt lass. I offensiven kretsar även en hel del kring Damien Riat som gjorde ett mål i Karjala och var med i förra säsongens VM-lag.

En efterlängtad debut

I den svenska truppen finns det en hel del spelare som gjort många landskamper trots att de fortfarande är unga, men det finns även några som sällan fått chansen att dra på sig den gula tröjan. På forwardssidan finner vi en spelare som spåddes en lysande framtid och som gjort många bra säsonger, men som aldrig blivit uttagen i landslaget. Fram tills nu.

Redan säsongen 13/14 viskades det om att Robin Kovács kunde bli något extra, han fick tidigt chansen att göra debut i SHL och stod sedan för ett par riktigt bra allsvenska säsonger i AIK. Vintern 16/17 blev det spel i AHL och de fem senaste säsongerna har han varit en profil i SHL men det är först nu som 26-åringen får chansen att debutera i Tre Kronor. Mycket tack vare den fina inledningen på säsongen där det blivit 23 poäng på 29 matcher i Lausanne. Återstår att se om det blir en lyckat första insats i landslagströjan för den rutinerade debutanten.

Sverige – Schweiz startar 20:15 och kan ses på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här