Det bjöds på hockeyunderhållning av högsta klass i JVM-finalen.

Under de inledande minuterna av matchen stod Tjeckien upp på ett bra sätt och man skapade ett par riktigt bra lägen att ta ledningen men en utvisning gav istället Kanada chansen i powerplay, väl där klev Dylan Guenther fram och kunde sätta finalens första mål. Överlag var Kanada snäppet bättre i första perioden men Tjeckien var långt ifrån uträknade inför fortsättningen av matchen.

En stabil favorit

I andra perioden började skillnaderna mellan lagen synas alltmer tydligt, Kanada var kontrollerade i sin offensiv och även om man inte var lika dominanta som tidigare under turneringen så skapade man flertalet bra lägen. Tjeckien brukar vara bra i offensiven men Kanada försvarade bra och pressade högt vilket gjorde att tjeckerna i sin tur stod för en rad felpassningar vilket resulterade i kanadensiska omställningar.

Vid ett tillfälle var pucken över den tjeckiska mållinjen men den kanadensiska spelaren körde även över Tomas Suchanek vilket gjorde att domaren dömde bort målet. Ett tag såg det ut som att den tjeckiska målvakten skulle behöva lämna isen men han kämpade vidare och höll på så vis kvar Tjeckien i matchen. Efter smällen stod 19-åringen för flera fina räddningar men han kunde inte göra något när Shane Wright tog sig in framför mål och placerade in pucken med ett hårt backhandskott. Målet satte Kanada i en väldigt bra sits inför den tredje perioden och nu var guldet nära.

Det dramatiska avgörandet

I den tredje perioden inledde Kanada på ett övertygande sätt och ett bra tag kändes det som man kontrollerade matchen och sin ledning, men med åtta minuter kvar inledde Tjeckien en imponerande press som resulterade i att Jiri Kulich kunde peta in reduceringspucken och mindre än en minut senare styrdes kvitteringen in via en kanadensisk skridsko.

Plötsligt var det Tjeckien som hade kommando för matchen och Kanada blev nervösa, nu hade man något att förlora. I slutminuten var Tjeckien ytterst nära att trycka in ett segermål men matchen fick istället avgöras i förlängningen där Dylan Guenther klev fram som stor matchhjälte för Kanada. Kanada vinner därmed sitt andra raka guld och man gör det dessutom på hemmaplan, en fin bedrift av en väldigt stark hockeynation.

MATCHFAKTA
Kanada – Tjeckien: 3-2 (1-0,1-0,0-2,1-0)
1-0, Dylan Guenther (Clarke, Othmann)
2-0, Shane Wright (Guenther, Othmann)
2-1, Jiri Kulich (Sale, Sapovaliv)
2-2, Jakub Kos (Hamara)
3-2, Dylan Guenther (Roy, Clarke)
Skott: 48-26 (10-6,12-10,12-9,4-1)
Utvisningsminuter: 6-4

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här