En av internationella hockeyförbundets mest välkända styrelsemedlemmar tvingas lämna sitt uppdrag. 

Under gårdagen gick det internationella hockeyförbundet, IIHF, ut med nyheten att legendaren Vladislav Tretiak tvingas lämna sitt uppdrag som styrelsemedlem. Anledningen till detta är att Cas, som är idrottens skiljedomstol, har stängt av Ryssland från internationell idrott och det gör det omöjligt för Tretiak att sitta kvar på sin post. Problemet för 68-åringen är att han även är verksam inom politiken hemma i Ryssland, något som  man inte får vara under den perioden som landet är avstängt.

– Vladislav Tretiak är en stor personlighet som har uppnått stordåd, både på och utanför isen. Att han väljer att avgå för att underlätta för IIHF efter Cas beslut säger verkligen något om hans karaktär. Trots att han lämnar IIHF:s styrelse kommer Tretiak alltjämt vara en viktig medlem i den internationella ishockeyfamiljen, säger IIHF:s ordförande René Fasel till organisationens hemsida.

Att Tretiak, som valdes in 2012, tvingas lämna styrelsen gör att det internationella hockeyförbundet tappar en av sina mest profilerade medlemmar. Den tidigare målvakten har bland annat vunnit hela 10 VM-guld, 3 OS-Guld och han har dessutom varit med och lett det ryska landslaget till VM-guld som team manager (2009). Efter spelarkarriären spenderade Vladislav även hela fjorton säsonger som målvakstränare i anrika Chicago Blackhawks.

Tretiaks avhopp gör att styrelsen kommer vara en man kort fram till i höst, då det är dags för nytt val. Det ryska hockeyförbundet har varit snabba med att annonsera sin nya kandidat – Pavel Bure. 49-åringen är, precis som Tretiak, tidigare verksam som spelare och vann bland annat NHL:s skytteliga vid hela tre tillfällen. Efter karriären har Bure varit general manager för det ryska landslaget vid de olympiska spelen i Turin 2006 och nu kan han alltså vara på väg att få ett nytt viktig uppdrag.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.