Natten bjöd på två högintressanta matcher. 

Efter tre matcher utan att egentligen ställas på prov stod USA under natten för sin första riktiga utmaning i form av ett möte med rivalen Kanada. Det skulle visa sig bli en jämn match mellan två obesegrade lag där marginalerna var väldigt små. Den som hade hoppats på en öppen match med två målfarliga lag blev dock besviken, för det här blev en tät match där ingen spelare lyckades göra mål under ordinarie speltid. Det var först under förlängningen som Kirsten Simms skulle hitta rätt och skjuta hem två poäng till USA som därmed lägger grundserien bakom sig utan någon förlust.

– Jag tyckte att Aerin (Frankel, reds anm) spelade bra och vi gick från försvar till anfall riktigt bra. Vårt boxplay var också enastående. USA-Kanada kommer alltid att vara fysiskt. Det var lite flitigt att starta men vi trivs med konkurrenskraft. Domarna lät oss spela, vilket var fantastiskt, sa amerikanskan Britta Curl till IIHF.com efter slutsignalen.

Trots att Sverige inte spelade i matchen så får resultatet en blågul påverkan. Det gör nämligen att det blir Kanada som står för motståndet i den kommande kvartsfinalen – precis som man gjort de två senaste åren. 2022 blev det en säker 3-0 seger för Kanada men i förra årets match bjöd Damkronorna upp till kamp och en sen kvittering av Hilda Svensson tvingade fram en förlängning där Sarah Nurse tillslut kunde skjuta hem en semifinalplats till den nordamerikanska giganten.

HÖJDPUNKTER, USA – KANADA

I måndagskvällens möte mellan Schweiz och Finland var det grannen i öst som inledde bäst och man tog tidigt ledningen genom Petra Nieminen, innan Schweiz lyckades få in en kvitteringspuck via fixstjärnan Lara Stalder. Efter hennes mål skulle dock det mesta handla backklippan Jenni Hiirikoski som spelade fram till tre mål vilket satte Finland i en väldigt bra sits. I den tredje perioden skapade Schweiz lite spänning med Sinja Leemans reducering till 2-4 men närmare än så skulle man inte komma, istället kunde Jenni Hiirikoski spika slutresultatet till 2-5 i tom bur och konstatera att det här varit en av hennes bästa VM-matcher hittills i karriären.

– Vi gjorde ett riktigt bra jobb som ett lag och det är skönt att få lite roligare ögonblick i den här turneringen. Det var riktigt skönt att vinna men det är fortfarande en process. Den här typen av turnering måste man ta steg-för-steg och vi kommer definitivt att prata igen om vad vi kan göra lite bättre och sedan gå vidare till kvartsfinalen, sa Hiirikoski till IIHF.com efter slutsignalen.

KVÄLLENS MATCHER 

Tyskland – Kina (17:00)
Tjeckien – Schweiz (21:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här