I veckan är det dags för Tre Kronor att spela säsongens första turnering och VMishockey.se har tagit ett snack med en av spelarna som ska vara med i Karjala Tournament. 

Efter en intensiv inledning på säsongen med många matcher på relativt kort tid har SHL fått ett välbehövligt uppehåll. För några spelare blir det dock ingen vila, till helgen är det nämligen dags för Tre Kronor att spela i Karjala Tournament och man gör det med flera debutanter i truppen. En av de mer erfarna spelarna är backen Jonathan Pudas, som spelade i både VM och OS förra säsongen och som fått en flygande start på säsongen i sitt Skellefteå.

– Tycker att jag blandat lite i matcherna i början men ju längre säsongen gått så har jag börjat hitta en bra jämn nivå, säger backen till VMishockey.se

“Vi hade ett grymt härligt gäng”

Den här veckan är det dags för säsongens första landslagssamling, hur känns det att packa resväskan och bege sig mot Tjeckien?
– Det känns väldigt kul att åka iväg med tre kronor igen. Alltid en stor ära att få dra på den tröjan.

Helgens seger borta mot Frölunda gör att Skellefteå fortfarande hänger med bra uppe i toppen, hur skulle du betygsätta er insats hittills?
– Vi har precis som egen del blandat lite så här långt men dem sista matcherna här innan uppehållet så kändes det som att många bitar i vårat spel föll på plats.

Efter ett par år med Johan Garpenlöv har Sam Hallam tagit över som förbundskapten, hur pass väl känner du honom sedan tidigare?
– Känner inte Sam något sen tidigare men ser framemot att spela för honom.

Förra säsongen avslutades med att du gjorde ditt andra VM, men du fick även vara med i OS – hur ser du tillbaka på hela den upplevelsen?
– Två turneringar som vi hade ett grymt härligt gäng i. OS-turneringen var verkligen speciell att spela. Väldigt få får chansen att vara med om ett olympiskt spel. En tung förlust mot Ryssland i semifinalen som kommer svida länge..

“Fick en rejäl boost”

Under en säsong brukar landslaget använda sig av väldigt många spelare, hur mycket hinner man egentligen snacka ihop sig på några få dagar?
– Det är kort om tid så gäller att ta tillvara på varje träning så mycket man kan. Sen spelar landslaget rätt likt som många lag i SHL gör så det underlättar. Det är mer att man måste snabbt försöka hitta kemi i backpar och kedjor.

Kriget i Ukraina har gjort att en hel del spelare återvänt till Sverige den senaste tiden, hur skulle du säga att nivån på SHL är jämfört med tidigare?
– SHL i år är nog den bästa upplagan jag spelat i i alla fall. Extremt tajt mellan alla lag. Säkert en 7-8 som har bra chans att vinna. Det säger en del.

Går man tillbaka i tiden har du hunnit med att spela i allt från division 2 till SHL och KHL, när skulle du själv säga att du fick ditt riktiga genombrott på seniornivå?
– Oj, bra fråga. Jag skulle nog säga att vändningen på säsongen i Finland. Jag kämpade på ordentligt även fast jag var utanför laget en del. Att vända den säsongen till att till slut ta en VM plats gjorde att jag fick en rejäl boost av självförtroende.

Förutom matcher mot Tjeckien och Schweiz avslutas veckan med ett möte mot Finland i Finland – är det någon speciell känsla när man möter just grannlandet från öst?
– Det är alltid fullsatta arenor mot Finland som gör det extra speciellt och sen känner man av att det är lite mer känslor i dem matcherna. Så man för definitivt lite extra för att vinna mot just dem.

FAKTA: Jonathan Pudas
Ålder: 29 år
Längd/vikt: 179cm/79kg
Position: back
Moderklubb: Kiruna IF
Nuvarande klubb: Skellefteå AIK
Statistik den här säsongen: 18 matcher, 23 poäng (7+16), 12 utvisningsminuter
Meriter: 38 landskamper, spel i ett OS och två VM. Årets back i SHL (21/22).

Mer om Karjala Tournament: Så ställer Tre Kronor upp i Karjala 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här