Det blev på många sätt en väntad inledning på årets NHL-draft. 

Efter mycket spekulationer var det natten till lördagen dags att inleda årets draft i Las Vegas nybyggda Sphere och den första rundan bjöd på få överraskningar. Precis som många förutspått blev Macklin Celebrini vald som nummer ett vilket innebär att hans rättigheter i NHL går till San Jose som vann draftlotteriet i våras.

– Det är ren glädje, jag kan inte vänta på att spela i den här historiska organisationen. De har haft många bra spelare och har ett rykte av hur bra de kan bli så jag kan inte vara mer uppspelt, sa kanadensaren till den samlade pressen efter att han blivit vald.

Det är dock långt ifrån givet att 18-åringen ska kliva in i ligan direkt, det kan mycket väl bli fortsatt spel Boston University där han den gångna säsongen blev yngst någonsin att få priset som Collegeligans främsta spelare.

DE TIO FÖRSTA VALEN I NHL-DRAFTEN 2024

  1. Macklin Celebrini (forward, Kanada) – San Jose Sharks
  2. Artyom Levshunov (back, Belarus) – Chicago Blackhawks
  3. Beckett Sennecke (forward, Kanada) – Anaheim Ducks
  4. Cayden Lindstrom (forward, Kanada) – Columbus Blue Jackets
  5. Ivan Demidov (forward, Ryssland) – Montréal Canadiens
  6. Tij Iginla (forward, Kanada) – Utah Hockey
  7. Carter Yakemchuk (back, Kanada) – Ottawa Senators
  8. Berkly Catton (forward, Kanada) – Seattle Kraken
  9. Zayne Parekh (back, Kanada) – Calgary Flames
  10. Anton Silayev (back, Ryssland) – New Jersey Devils

Tre snackisar från draftens förstarunda

Norsk historia skriven

Samtidigt som det blev en lyckad förstarunda för Ryssland och Kanada blev det en riktig succé för Norge som för första gången fick två spelare valda under draftens första kväll. Redan som nummer 15 valde Detroit Michael Brandsegg-Nygård och kort senare valdes backen Stian Solberg som nummer Anaheim som bytt till sig ett tidigare val av Toronto. Det innebär att Norge mycket väl har två framtida NHL-spelare att vara stolta över.

Blågul mellanmjölk

Om det gick bra för Norge under draftens första kväll gick det betydligt tyngre för Sverige som inte fick någon spelare vald bland de 32 första. Det var egentligen ingen större skräll sett till utgångsläget men är rent historiskt ett bakslag, det blir nämligen första gången sedan 2010 som ingen svensk blir vald i förstarundan. Den gången dröjde det till nummer 35 innan Ludvig Rensfeldt valdes av Chicago. Återstår att se om årets spelare, däribland Linus Eriksson, Alexander Zetterberg och Leo Sahlin Wallenius, kan förbättra den noteringen under lördagen.

Ett riktigt kap 

Många spelare som valdes tidigt var förväntade, de flesta räknade med att Celebrini skulle bli vald som etta och det var ingen större skräll att Levshunov valdes därefter. Det fanns dock ett lite senare val som överraskade på många. Det dröjde nämligen till nummer tjugo innan Cole Eiserman valdes av New York Islanders. 17-åringen var på förhand en av draftens mest intressanta spelare och rankades av många betydligt högre, i vissa fall redan som en av de fem främsta, men fick istället nervöst vänta en bra stund in på förstarundan. Forwardstalangen kommer från en väldigt lyckad säsong där han öst in poäng på klubblagsnivå och även stod för nio mål när det blev ett amerikanskt guld i U18-VM. Han har därmed gjort imponerande 18 mål på sina första fjorton matcher på den nivån.

Under lördagen fortsätter NHL-draften med de övriga rundorna. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.