Det händer grejer för många av de svenska landslagsstjärnorna i NHL. 

Sommaren är en intensiv tid på året för klubbarna i NHL, förutom att göra sina draftval ska man även börja bygga truppen till den kommande säsongen vilket betyder att det sker mänger av olika värvningar och byten. Inte sällan med svenskar inblandade. Redan inför draften stod det klart att svenskar skulle byta klubbar och nedan lyfter vi fram tio blågula namn som fått packa resväskan för att fortsätta karriären i en ny klubb.

10 svenskar som byter klubb i NHL

Jesper Boqvist, från Boston till Florida 

Vi inleder med något av en doldis som fortfarande väntar på sitt stora genombrott i NHL. Sedan debuten 2019 har Boqvist varvat spel i NHL med turer till farmarligan och den gångna säsongen spelade han ett trettiotal matcher i Bostons AHL-lag, samt 47 grundseriematcher i NHL, men nu står det klart att dalmasen byter klubb. Nästa anhalt för 25-åringen blir Florida Panthers som nyligen vann Stanley Cup för första gången i klubbens historia vilket innebär att Boqvist får chansen att representera sin tredje NHL-klubb.

Kevin Stenlund, från Florida till Utah 

Samtidigt som Boqvist anländer till mästarlaget har Florida gått ut med att man gör en hel del andra ändringar. En av dem är att Kevin Stenlund, som spelade 105 matcher med klubben den gångna säsongen, lämnar efter endast ett år på den soliga östkusten. Nu klubbadress blir Utah Hockey Club som kliver in i ligan till hösten då man tagit över Arizona Coyotes plats och även många av spelarna i det gamla ökenlaget.

Alexander Holtz, från New Jersey till Vegas Golden Knights 

En av de mest överraskade affärerna ur svensk synvinkel kom redan innan draften då nyheten släpptes att Alexander Holtz lämnar New Jersey, där han noterades för 28 poäng på 82 matcher den gångna säsongen. Den svenske forwarden som gjorde sin landslagsdebut strax innan VM flyttar nu till Vegas dit han även får med sig lagkamraten Akira Schmid, samtidigt som Paul Cotter gör en omvänd flytt.

Linus Ullmark, från Boston till Ottawa 

Sett till meriter och kaliber på spelaren är det här en av sommarens tyngsta övergångar. Ullmark har varit en av ligans främsta på positionen de senaste åren och fick förra sommaren ta emot priset som NHL:s bästa målvakt, men nu lämnar svensken Boston för spel i Ottawa. Det innebär att han ett lag som ofta går till slutspelet mot ett Ottawa som haft svårt att leverera de senaste åren. Vad det får för betydelse för 30-åringens karriär återstår att se.

Elias Lindholm, från Vancouver till Boston 

I samma vända som Ullmark lämnar Boston har klubben presenterat Elias Lindholm som en av sina förstärkningar inför den kommande säsongen. Det får ses som en rätt tung värvning av klubben som erbjudit svensken ett långt kontrakt som enligt nordamerikanska medier ska vara värt i runda slängar 575 miljoner fördelat över de sju kommande åren. Lindholm, som har ett VM-guld på meritlistan, kommer från en händelserik säsong som inleddes i Calgary innan Vancouver värvade honom och där stod svensken bland annat för tio poäng under slutspelet.

Victor Arvidsson, från Los Angeles till Edmonton

Arvidsson får inte så mycket uppmärksamhet hemma i Sverige men är en uppskattad spelare i NHL där han under många år hållit en hög nivå. Efter sju år i Nashville flyttade han till Los Angeles Kings men efter tre säsonger på västkusten blir det på nytt en flytt, den här gången uppåt norr efter att Edmonton Oilers erbjudit ett kontrakt. 31-åringen som vann VM-guld 2018 kommer från en skadefylld säsong där han ändå lyckades göra fina 18 poäng på 23 matcher.

Jacob Markström, från Calgary till New Jersey 

Precis som Ullmark gör även Jacob Markström en omtalad flytt vilket betyder att svensk hockeys tyngsta namn på målvaktssidan står inför nya utmaningar. Efter att ha spenderat de senaste fyra säsongerna i Calgary lämnar 34-åringen Kanada för spel i New Jersey som tycks ha stora planer för svensken som kommer bli en av lagets högst betalda spelare. Markström är en av de svenska målvakterna som på förhand har störst chanser att ta plats i Tre Kronors trupp till 4 Nations som spelas i vinter.

Victor Olofsson, från Buffalo till Vegas Golden Knights 

Vegas ser ut att bli något av ett svensklag den kommande säsongen, förutom Alexander Holtz värvar man även Victor Olofsson som därmed är klar för sin andra NHL-klubb i karriären. Svensken kommer senast från en ganska tung säsong där det bara blev femtio matcher i grundserien innan laget missade slutspelet, för att sedan ansluta till Tre Kronor under våren där han noterades för fyra poäng under VM. Som bäst har det blivit 49 poäng i NHL och nu hoppas Vegas att han åter ska upp på den nivån.

Erik Gustafsson, från New York Rangers till Detroit 

Sett till ekonomin är det här en av sommarens bästa affärer, för trots att Gustafsson tagit stora kliv de senaste åren har svensken en relativt låg lön vilket gör att Detroit kan göra ett riktigt kap. 32-åringen kommer senast från en bra säsong i New York Rangers och gör sig nu redo för att representera sin femte av de sex originalklubbarna i NHL. En minst sagt imponerande bedrift av svensken som draftades för tolv år sedan och som vann VM-guld 2018.

Oliver Ekman-Larsson, från Florida till Toronto 

Efter många år som en ledande spelare i Arizona men utan sportslig framgång flyttade Ekman-Larsson till Vancouver för att sedan ansluta till Florida där han redan under sin första säsong fick vara med och vinna Stanley Cup. Kort efter firandet stod det dock klart att den rutinerade backen, som vunnit två VM-guld, lämnar klubben för spel i Toronto. I den hockeytokiga staden förväntas 32-åringen få en nyckelroll i jakten på att äntligen vinna Stanley Cup.

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.