De svenska backarna fortsätter att göra succé i världens bästa hockeyliga. 

De senaste veckorna har en av NHL:s största snackisar varit hur många poäng Erik Karlsson egentligen kommer hinna göra innan grundserien är över. Trots att det gått relativt tungt för San Jose har den svenska backen lyckats väldigt bra, vilket fått spekulationerna att gå på helvarv – kan han till och med nå hundra poäng? Skulle Karlsson lyckas med det blir han den förste back att göra om bedriften sedan

Vägen dit är fortfarande lång men natten till tisdagen slog Karlsson till med två mål i matchen mot Edmonton vilket gör att han numera är den främsta svensken genom tiderna – nu står smålänningen ensam på sina 87 poäng vilket är två fler än Victor Hedmans notering från förra säsongen. Målen innebär även att den svenska stjärnbacken bara har ett mål upp till Oliver Ekman-Larssons svenska rekord när det kommer till att göra flest mål under grundserien. Jakten på nya rekord fortsätter därmed.

Flest mål av en svensk back i grundserien

 1. Oliver Ekman-Larsson, Arizona Coyotes (2014/15) – 23 mål
 2. Erik Karlsson, San Jose Sharks (2022/23) – 22 mål
 3. Oliver Ekman-Larsson, Arizona Coyotes (2015/16) – 21 mål
  Erik Karlsson, Ottawa Senators (2014/15) – 21 mål
 4. Fredrik Olausson, Winnipeg Jets (1991/92) – 20 mål
  Nicklas Lidström, Detroit Red Wings (1999/00) – 20 mål
  Victor Hedman, Tampa Bay Lightnings (2021/22) – 20 mål
  Erik Karlsson, Ottawa Senators (2013/14) – 20 mål
 5. Börje Salming, Toronto Maple Leafs (1979/80) – 19 mål
  Erik Karlsson, Ottawa Senators (2011/12) – 19 mål

Succéflytten

Trots två fina mål och ett nytt rekord fick Erik Karlsson lämna matchen mot Edmonton som förlorare efter att Darnell Nurse säkrat segern i förlängning, vilket gör att en slutspelsplats blir allt mer svår att nå. I samma match klev Mattias Ekholm fram och gjorde två viktiga mål för Edmonton vilket gör att deras jakt ser betydligt mer ljus ut, plötsligt är laget trea i sin division – med god marginal ner till femteplatsen.

För ett par veckor sedan släpptes den överraskande nyheten att svensken blivit inblandad i en trejd till Edmonton vilket gjorde att han fick lämna Nashville, klubben och staden som varit hans hem sedan flytten från Brynäs för elva år sedan. Trots den stora omställningen har världsmästaren från 2018 fått något av en drömstart i sin nya klubb, på de tio första matcherna har han noterats för nio poäng vilket gör honom till en av lagets formstarkaste spelare. Något som gjort att hans nya tränare fått ett gott första intryck av honom.

– Ju bekvämare han blir desto mer kommer han att leda med sin röst, men när du ser på hur Mattias för sig själv på en daglig basis så är det väldigt imponerande. Han tränar hårt och förbereder sig på rätt sätt, säger tränaren Jay Woodcroft till NHL.com/sv

Andra formstarka svenska backar i NHL 

Rasmus Dahlin – Buffalo Sabres
I skymundan av Karlssons succé går även Rasmus Dahlin mot en väldigt bra säsong, detta trots att det gått tungt för hans Buffalo. I nuläget ligger 22-åringen femma i backarnas poängliga med sina 63 pinnar och håller formen i sig kan han slå sig in på den svenska topp-10 listan, där det just nu krävs 73 poäng för att putta ned Börje Salming från tiondeplatsen.

John Klingberg – Minnesota Wild
Flytten till Anaheim var tänkt som ett lyft i karriären men blev raka motsatsen för den svenska stjärnbacken. Som tur var klev Minnesota in och plötsligt håller 30-åringen till i ett av ligans starkaste lag. Har inlett sitt nya äventyr med att göra fyra poäng på åtta matcher och ser ut att gå mot en lång säsong med ett spännande slutspel runt hörnet.

Rasmus Sandin – Washington Capitals
Besvikelsen var stor när Toronto aviserade att svensken blivit bortbytt till Washington men 23-åringen har gjort det bästa av sin flytt. På de åtta inledande matcherna har svensken gjort hela elva poäng och han går mot sin överlägset bästa säsong hittills i karriären. Hans nya lag ser dock ut att missa slutspelet vilket kan öppna en dörr till VM. Ett mästerskap som skulle innebära debuten i Tre Kronor.

Här går det lite tyngre…

Anton Strålman – Boston Bruins
Förra vintern gjorde den rutinerade backen sin poängmässigt bästa sedan 2016 men flytten från Arizona till Boston skulle visa sig bli allt annat än lyckad. Redan efter åtta matcher sattes 36-åringen upp på waiverslistan vilket innebar att han var tillgänglig för andra klubbar. Det blev aldrig någon flytt så han tillhör fortfarande organisationen men har fått spendera resten av säsongen i klubbens farmarlag, Providence Bruins. En flytt hem till Sverige lockar förmodligen mer än på länge.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här