De regerande olympiska mästarna blev en tuff utmaning för Tre Kronor i semifinalen. 

Efter att ha gjort en på många sätt väldigt fin insats i kvartsfinalen mot Kanada stod det ryska laget för motståndet i dagens semifinal och det skulle visa sig bli en minst sagt tuff utmaning. Under inledningen av matchen kände lagen på varandra och precis som i kvarten mot Kanada var det mer kamp än skönspel. Med några minuter kvar av perioden skulle dock Tre Kronor få den dittills bästa chansen när Joakim Nordström styrde pucken men den gången hade den ryska målvakten Ivan Fedotov stolparna på sin sida.

Den ryska muren

Den andra perioden kunde knappast börja bättre för det ryska laget, redan efter femton sekunder spel lyckades Anton Slepyshev överlista Lars Johansson och placera in ledningspucken vilket satte de regerande mästarna i en minst sagt god sits. Efter målet började matchbilden pendla över i rysk favör och större delen av perioden fick de svenska spelarna lägga mer fokus på defensiven än att försöka få till en bra offensiv. De gånger som Tre Kronor lyckades etablera spel i offensiv zon stod de ryska backarna upp på ett bra sätt och mellan stolparna var Fedotov en stabil sista utpost. Med en tät defensiv kunde Ryssland gå till pausvila med en ömtålig men väldigt viktig ledning i bagaget.

Ett rafflande avslut

När pucken släpptes för att inleda den tredje perioden var det ryska laget bara tjugo minuter från en ny OS-final men Tre Kronor inledde på ett bra sätt och efter lite drygt sex minuters spel kunde Anton Lander sätta den viktiga kvitteringspucken bakom Fedotov i den ryska kassen. Målet var lagkaptenens fjärde i turneringen och höjde genast spänningen ute på isen – plötsligt hade Ryssland något att förlora.

Under andra halva av perioden pendlade spelet tillbaka till en liknande karaktär som under första perioden, med mycket kamp och där det handlade om att minimera förluster och inte ta några onödiga risker. Samtliga spelare var medvetna om vad ett baklängesmål skulle kunna innebära.

Under de avslutande minuterna av tredje perioden började båda lagen försvara resultatet, under den efterföljande förlängningen blev det ett mer öppet spel där Tre Kronor skapade några riktigt heta lägen men marginalerna var på det ryska lagets sida. Istället för ett avgörande i förlängningen kom det i straffläggningen och trots flera fina räddningar av Lars Johansson blev det Ryssland som säkrade finalplatsen genom Arseni Gritsyuk.

För svensk del väntar nu en bronsmatch mot Slovakien som spelas imorgon eftermiddag.

MATCHFAKTA
Ryssland (ROC) – Sverige: 2-1 (0-0,1-0,0-1,0-0,1-0)
1-0, Anton Slepyshev (Karnaukhov, Yakovlev)
1-1, Anton Lander (Tömmernes, Pudas)
2-1, Arseni Gritsyuk (GWS)
Skott: 40-35 (11-12,12-10,11-10,6-3)
Publik: 1161 (National Indoor Stadium)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.