Tre Kronor fortsätter att visa fin form i Ishockey-VM.

Förra året föll Tre Kronor oväntat i kvartsfinalen mot Lettland men idag var siktet inställt på revansch då lagen möttes i den femte gruppspelsmatchen i VM och det blev något av en drömstart för Sverige som tog ledningen redan efter knappt fem minuters spel genom Rasmus Dahlin. Sedan dröjde det bara ett par minuter innan Jonas Brodin utökade ledningen och då kändes det som att revanschen var nära.

Svensk seger – trots matchstraffet

I andra perioden visade dock Lettland att man inte skulle ge sig utan en kamp och inom loppet av tre minuter skulle man både reducera och sedan även kvittera då Roberts Mamcics höll sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Något senare i perioden drog Rasmus Dahlin på sig ett matchstraff vilket kunde ge Lettland nya chanser att vända på hela matchbilden, men istället avslutade Tre Kronor perioden starkt genom att göra hela fyra mål varav två genom Fabian Zetterlund. Noterbart är att tre av målen kom inom loppet av 26 sekunder vilket är ett nytt rekord när det gäller världsmästerskap.

I den avslutande perioden kunde Tre Kronor bevaka sin ledningen på ett relativt tryggt sätt samtidigt som Lettland drog på sig flertalet utvisningar vilket gjorde att dem inte gav sig själva chansen att ta sig tillbaka in i matchen. Under de avslutande minuterna blev det en del stökiga situationer vilket gav Lettland möjligheten att spela med en man mer på isen men då kunde Marcus Johansson spika slutresultatet till 2-7 vilket gör att Tre Kronor är fortsatt obesegrade i årets VM.

Förutom att Sverige förlängde sin segersvit blev den stora snackisen att Rasmus Dahlin tilldömdes ett matchstraff efter en omdiskuterad situation och det var inte alla som var överens om att straffet var rätt.

– Jag har inte sett den, så jag kan inte fullt kommentera. Det enda jag får till mig från domarna är att han lämnar med fötterna, men det tycker jag varje lettländsk spelare gjort på varenda tackling, så det var inte en tillräckligt bra ursäkt för mig, sa Erik Karlsson i Viaplays sändning.

Lettland – Sverige: 2-7 (0-2,2-4,0-1)
0-1 Rasmus Dahlin (Olofsson)
0-2 Jonas Brodin (Johansson, Kempe)
1-2 Kaspars Daugavins (Komuls, Bukarts)
2-2 Roberts Mamcics (Dzierkals, Batna)
2-3 Fabian Zetterlund (Lundeström, Karlsson)
2-4 Fabian Zetterlund
2-5 Joel Eriksson Ek (Johansson, Heed)
2-6 Marcus Pettersson (Burakovsky, Raymond)
2-7 Marcus Johansson (Holmberg, Bengtsson)