En rekordlång säsong går mot sitt slut – men det finns fortfarande mycket kvar att spela om. 

Det är nog ingen som missat att de senaste åren varit väldigt speciella, inte minst för många olika idrottare som fått en stor del av sin vardag ändrad på grund av coronavirusets framfart. Problematiken har gjort att säsongen 20/21 blivit väldigt lång på damsidan, VM skulle spelats betydligt tidigare men flyttades fram och därför koras ingen världsmästare fören på tisdag. Kort innan en ny säsong ska dra igång.

Smakstart för favoriten

Kanada är en gigant inom hockeyn på herrsidan och så är det även på damsidan. De senaste åren har man varit en av de allra främsta och värdlandet har även fått en riktig smakstart på turneringen. I premiären blev det seger med 5-3 mot Finland och sedan har det rullat på, den hittills mest imponerande insatsen kom mot USA som man lyckades besegra med hela 5-1 efter att Jamie-Lee Rattray noterats för två av lagets mål. Vägen till guldet är fortfarande lång men hittills finns det inte mycket som talat för att Kanada inte ska vara med och slåss om den ädlaste av medaljer.

Hotet från öst – som uteblev

Kampen mellan Kanada och Ryssland har varit stundtals magisk när det kommer till herrarna men på damsidan ser det inte riktigt ut så. Visst, det ryska laget är med i VM men inledningen på mästerskapet har varit långt ifrån bra. I premiären besegrades visserligen Schweiz med 3-1 men sedan föll man tungt mot just Kanada (1-5) och i tisdags var det USA:s tur att få ner Ryssland på knä. Den gången blev det förlust med hela 0-6 och ungefär ett dygn senare blev det på nytt förlust efter att Finland visat prov på ett väldigt fint spel. Samtidigt som flera lag ser ut att ha hittat formen råder det inget tvivel om att Ryssland får väldigt svårt att lämna VM med en medalj runt halsen.

Spelare som imponerat

Melodie Daoust (Kanada)
Kanada har som sagt var inlett VM på ett väldigt bra sätt och det är till stor del tack vare att Daoust gjort så bra ifrån sig. Forwarden har noterats för totalt sju poäng vilket är bäst av alla spelare och 29-åringen kan mycket väl bli tungan på vågen nu när hon är på jakt efter sitt första VM-guld.

Klara Peslarova (Tjeckien)
Tjeckien har en liten bit till den absoluta världstoppen men i Peslarova har man åtminstone turneringens hittills bästa målvakt. 24-åringen har gjort det mesta rätt och håller hon en liknande nivå även i fortsättningen finns faktiskt en liten chans till en bra placering. Lite kuriosa är att Peslarova går in på sin fjärde säsong i Modo.

Petra Nieminen (Finland)
Den gångna säsongen sprätte Nieminen in hela 24 mål i SDHL:s grundserie för Luleå (det blev senare även sex mål i slutspelet) och forwarden verkar ha fortsatt torrt krut i bössan. 22-åringen har nämligen inlett VM med att göra fem mål på fyra matcher, med vilket hon är bäst av samtliga spelare. Finland har en god chans till medalj och i Nieminen har vår granne i öst en matchvinnare av rang.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.