I en exklusiv intervju med Håkan Andersson på VMishockey.se så bekräftar Europascouten Detroit Red Wings att Pontus Andreasson, succén från Luleå Hockey, har skrivit ett kontrakt med klubben.

Pontus Andreasson, som gör sin första säsong i SHL, har gjort stora avtryck i ligan under säsongen vilket gjort att NHL-klubbar fått upp ögonen för succéspelaren. Sportbladet kunde under veckan rapportera uppgifter om att Pontus var klar för Detroit Red Wings, något som dock inte varit officiellt bekräftat förrän nu.

Håkan går rakt på sak när vi ställer frågan om Pontus.

Håkan, såg du Pontus Andreasson i fredags?
– O ja. Det känns verkligen bra att vi har signat ett kontrakt med honom. Riktigt fina hockeyegenskaper som tilltalar mig. Bra inställning till sitt jobb, bra händer, bra blick och tävlingsinriktad i alla detaljer och på vilket sätt han utvecklats; imponerande.

Jag vet att du har grym koll, men hur fick du upp ögonen för Pontus?
– Det var faktiskt via ett tips av Per Kenttä från IF Björklöven. Han skall ha cred för den spaningen. Tillsammans med Tommy Boustedt som Red Wings plockat in som pro scout har vi följt honom under hösten och vintern i Luleå. Det är det som är tjusningen med mitt jobb; när du ser att en spelare som du har feeling för kan bli något och killen tar det klivet och blommar ut.

Pontus har acklimatiserat sig bra hos ”Bulan” och gänget i Luleå. De har verkligen fått ut det bästa ur honom. När Boustedt och jag tyckte vi såg den utvecklingen som vi ville se, rekommenderade vi honom för Shawn (Horcoff – spelarutvecklingsdirektör Red Wings) och Steve (Yzerman– GM Red Wings). De tog då över och har kört samtliga intervjuer med Pontus och haft en bra dialog. De återkopplade till oss och sade att det här blir bra; vi skriver med honom, berättar Håkan.

Hur ser ett normalt kontrakt ut i det här läget för Pontus?
– Han har signat ett tvåvägskontrakt som kort och konkret innebär att han har en lön om han platsar hos oss i Red Wings och en annan lön om han hamnar i farmarligan.

Pontus Andreasson är i hög grad aktuell för ishockey-VM för Tre Kronor som spelas i Tammerfors, Finland 13-19 maj. Frågan är om han mäktar med att ta en plats, eftersom signalerna från NHL berättar att det är väldigt många svenska NHL-spelare som vill hem och spela VM i år. Håkan bekräftar att intresset från NHL-spelarna är stort och att det kan bli svårt för en spelare som Pontus att ta en plats, men att det också beror på hur långt Luleå går i slutspelet.

– Svår fråga. De facto är det så att hela hockeyvärlden vill se ett bra ishockey-VM, dels för all övrig turbulens i världen, samt att många spelare har visat intresse. Vi har ca 80 spelare i NHL idag och jag vet att minst +40 spelare vill spela i landslaget och VM i år, vilket är riktigt spännande för oss som älskar hockey. Bl.a. har ässet Rasmus Dahlin sagt att han gärna vill spela om han är hel och fräsch.

Jag har feeling för att Sverige kommer ha ett av de bästa lagen i turneringen. I den här situationen skall vi ta beakta Pontus. Jag tror så här; det beror väldigt mycket på hur långt Luleå når i SM-slutspelet. De har ett lag som är byggt för att vinna i år och har toppchans till det. ”Bulan” har en sann förmåga att få ihop gänget på rätt sätt. Luleå gör det bra, men det jag vill ha sagt är att om Luleå går långt och hela vägen, då blir det svårare för Pontus att ta en plats, eftersom de hemvändande NHL-spelarna är med i de träningsmatcher som det svenska hockeylandslaget kör. Det är min analys. Pontus har i alla fall kvaliteter som räcker för en plats, avslutar Håkan.

Ishockey-VM 2024 spelas i Tjeckien med start den 10:e maj. I vår guide kan du se samtliga tider och Sveriges spelschema för mästerskapet. Dessutom hittar du en hockey-vm stream hos vår partner helt utan extra kostnad. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Ansvarig utgivare / Chefredaktör Simon är chefredaktör och ansvarig utgivare på VMishockey.se. Han har en gedigen bakgrund från olika webbtidningar där han varit med och bevakat flertalet stora sportevenemang genom åren. Telefon: 0708178563

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här